Izvor: RTS, 09.Jan.2021, 17:01

Hrvatski naučnik o zemljotresu: Na dubini od 10 kilometra blokovi se pomerili 1-2 metra

Naučni savetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI) Tvrtko Korbar izjavio je danas da su timovi Zavoda za geologiju skupljali tektonske podatke nakon potresa u Banovini, gde postoje dva raseda.
Korbar je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" rekao da se prikaz potresa u okolini Petrinje potpuno razlikuje od potresa u Zagrebu.

"Zagrebački potres i ovaj na području Sisačko-moslavačke županije nisu povezani, zato što se radi o dva odvojena epicentralna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << područja", istaknuo je Korbar, prenosi  Indeks.
On je naveo da su informacije s terena potvrdile da je reč o razmicanju kilometarskih blokova oko Petrinje u smeru ili suprotno od satelita koji je prešao pre i posle po terenu koji je zadesio potres.
"Sjeverozapadni blok pomerio se 30-ak centimetra prema satelitu, a jugoistočni blok 30-40 centimetara od satelita, pa se oslobodila velika energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini", objasnio je Korbar.
 
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NOVA STRAVIČNA OTKRIĆA O ZEMLJOTRESU U HRVATSKOJ: Na dubini od 10 km blokovi se pomerili oko dva metra

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2021

Naučni savetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI) Tvrtko Korbar izjavio je danas da su timovi Zavoda za geologiju skupljali tektonske podatke nakon potresa u Banovini, gde postoje dva raseda..Korbar je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" rekao da se prikaz potresa u okolini Petrinje potpuno razlikuje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.