Hiljade manjih zemljotresa na Islandu

Izvor: Akter, 19.Avg.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade manjih zemljotresa na Islandu

Nekoliko hiljada manjih intenzivnih zemljotresa od subote pogodadja Island, zbog čega raste bojazan da bi jedan od njegovih vulkana uskoro mogao da proradi

Island je proglasio narandžastu uzbunu za avijaciju povodom rizika od moguće erupcije vulkana, što je drugi najviši nivo ozbiljnosti rizika.

Uzbuna je zabrinjavajuća zbog haosa koji je usledio pošto je 2010. godine erupcija vulkana Ejafjalajokul >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << dovela do toga da više od 100.000 letova bude otkazano zbog vulkanskog pepela izbačenog u atmosferu, što se smatra opasnošću za bezbednost aviona.

Oko 3.000 zemljotresa dogodilo se od subote u području Bardarbunge, vulkana koji se nalazi ispod najvećeg islandskog glečera.

Islandska meteorološka služba saopštila je da tokom poslednja 24 sata nisu zabeleženi zemljotresi magnitude koja prelazi tri stepena.

Seizmolozi su u utorak saopštili da se magma pomera, ali da je njeno pomeranje horizontalno.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.