HRVATSKI SEIZMOLOG UPOZORAVA: Treba biti na oprezu, pratiti šta će se dalje događati, samo se nadam da je...

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 11:51

HRVATSKI SEIZMOLOG UPOZORAVA: "Treba biti na oprezu, pratiti šta će se dalje događati, samo se nadam da je..."

Posle prvog zemljotresa u Crnoj Gori, usledila je serija od najmanje 30 potresa

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru je pogodio jak zemljotres, koji se osetio širom Srbije, Hrvatske, i BiH. Seizmolog Krešimir Kuk za Hrvatski radio je rekao kako je izračunata magnituda bila 5,4, ali kako ovo nije prvi potres te serije.

- Poslednjih nedelja na tom području je bila izražena seizmička aktivnost. Već duže, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čak zadnjih nedelja je velika aktivnost na području južnog priobalja, kako ispod mora, tako i na kopnenom delu. Većina ovih potresa dogodili su se na kopnu, ali govorimo o epicentralnom području koje se definitivno aktiviralo velikom jačinom - rekao je Kuk.

#Earthquake (#земљотрес, #zemljotres) confirmed by seismic data.⚠Preliminary info: M3.1 || 28 km NW of #Nikšić (#Montenegro) || 7 min ago (local time 04:30:52). Follow the thread for the updates👇 pic.twitter.com/zZbElKGLEn

— EMSC (@LastQuake) March 14, 2024

Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla dogodio se još jedan, nešto slabiji potres, magnitude 3,4 stepena sa epicentrom nedaleko od prvog. Usledila je potom serija od najmanje 30 potresa. Zemljotresi su registrovani i na području Crne Gore, ali i BiH.

Oba potresa dogodila su se na području opštine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko, gde je zabeležena i materijalna šteta.

- Građani na jugu su trenutno u jednoj seriji potresa od kojih je današnji potres bio najjači. Treba biti na oprezu, pratiti šta će se dalje događati, ali nadamo se da je ovo najjači potres ove serije - rekao je Kuk za HRT.

Izvor: Srbija Danas/HRT/M.M./Preneo: V.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.