Fukušima konačno pod kontrolom

Izvor: Studio B, 19.Jul.2011, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fukušima konačno pod kontrolom

Oštećeni reaktor japanske nuklearne centrale u Fukušimi konačno je pod kontrolom, više od četiri meseca posle nesreće

Oštećeni reaktor japanske nuklearne centrale u Fukušimi konačno je pod kontrolom, više od četiri meseca posle nesreće, a to postrojenje bi trebalo da bude zatvoreno za šest meseci, saopštila je danas kompanija Tepko koja upravlja tom centralom.

Daiči centrala u Fukušimi oštećena je u katastrofalnom zemljotresu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i cunamiju 11. marta, a zbog kvarova na sistemu za hlađenje u reaktorima je počelo topljenje i širenje radioaktivnosti.

Tepko je naveo da su reaktori sada stabilni i da se temperatura u njima više ne penje, sistemi za prerađivanje kontaminirane vode propisno rade, a azotom se sprečavaju dalje eksplozije.

Radijacija u okolini elektrane je "dovoljno" smanjena, navela je ta kompanija.

"Situacija još nije rešena, ali postepeno smo činili napredak. Nastavićemo s naporima da učinimo sve što je moguće da se posledice nesreće što pre saniraju", rekao je ministar trgovine i industrije Banri Kaieda.

Sada su napori usmereni na drugu fazu, u kojoj će radnici pokušati da dalje smanje radijaciju emitovanu u vazduh, zemljište i vodu. Zatvaranje elektrane se predviđa za januar.
Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Japan

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.