Filipini: U zemljotresu 142 žrtava

Izvor: B92, 16.Okt.2013, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filipini: U zemljotresu 142 žrtava

Manila -- Broj žrtava zemljotresa jačine 7,2 stepena Rihterove skale koji je u utorak pogodio jug Filipina povećan je sa 93 na 142.

Očekuje se još loših vesti s ozbirom da spasilačke ekipe još nisu doprle do pojedinih zabačenih sela i gradova.

"Naši današnji napori usmereni su na pretraživanje zabačenih oblasti. Verovatno da ima pojedinaca koji su zatrpani i mi moramo da dopremo do njih", rekao je za AFP predstavnik lokalne vlasti Rejnaldo Balido.

Tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osobe su spasene u provinciji Sebu, nekoliko časova nakon što je zemljotres zatresao zgrade i kuće i zbog čega su se urušile mnoge vekovima stare crkve. Tu je nastradalo devet osoba.

Na susednom ostrvu Bohol, gde je zabeležen epicentar zemljotresa, poginulo je 100 osoba, a još jedna na susednom ostrvu. Kako je prenela agencija AP, male su šanse da će ispod ruševina zgrada, bolnica i crkava, biti pronadjen veći broj preživelih.

Oštećeni su mnogi putevi i mostovi, a cela provincija je ostala bez struje. Potres se dogodio jutro blizu Balilihana, gradića od oko 18.000 stanovnika na Boholu, na dubini od 20 kilometara, izvestio je Američki geološki zavod.

Potres se dogodio jutro blizu Balilihana, gradića od oko 18.000 stanovnika na Boholu, na dubini od 20 kilometara, izvestio je Američki geološki zavod.

Grad pogodjen zemljotresom leži oko 60 kilometara od Sebua. Na ostrvu Sebu srušile su se najstarija filipinska crkva iz 16. veka i zgrada gradske skupštine, a znatno su oštećene i desetine kuća.

Ta filipinska ostrva poznata su po brojnim letovalištima, navode agencije. Provincija Sebu, približno 570 kilometara južno od Manile, ima više od 2,6 miliona stanovnika, a susedni Bohol 1,2 miliona. Nije proglašena opasnost od cunamija.

Zemljotresi su česti na Filipinima, koji leži duž Pacifičkog vatrenog pojasa i podseća da je u prošlogodišnjem zemljotresu sa epicentrom u vodama kod ostrva Negros poginulo blizu stotinu ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Filipini: U zemljotresu 107 žrtava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Okt.2013

U zemljotresu koji je pogodio Filipine poginulo je najmanje 107 ljudi, novi su zvanični podaci filipinskih vlasti objavljeni danas. Zemljotres jačine 7,1 stepeni juče je pogodio centralni deo Filipina, nedaleko od turističke oblasti Sebu. Spasilačke ekipe danas pokušavaju da stignu do izolovanih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.