Eruptirao vulkan na Islandu VIDEO

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 23:44

Eruptirao vulkan na Islandu VIDEO

Nakon intenzivnih zemljotresa u toj oblasti, na poluostrvu Rejkjanes na Islandu, u blizini glavnog grada Rejkjavika, eruptirao je vulkan.

To je saopštio danas Nacionalni meteorološki institut (IMO).

"Trenutno je to veoma mala erupcija", rekao je Metju Roberts iz IMO-a, dodajući da ne postoji neposredna opasnost za ljude koji žive u regionu.

Saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Keflavik nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obustavljen, saopšteno je iz aerodroma. Stručnjaci IMO-a proceniće gde tačno lava izlazi i kako će se erupcija razvijati u narednim satima. Slike i direktne emisije lokalne novinske kuće RUV prikazuju lavu i dim kako izbijaju iz pukotine na jednoj strani planine Fagradalsfjall.

Poluostrvo Rejkjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika. U martu 2021. godine eruptirao je vulkanski sistem Fagradalsfjall, a vulkanska aktivnost se nastavila šest meseci. U avgustu 2022. godine, u istoj oblasti dogodila se tronedeljna erupcija.

Stručnjaci ne očekuju da će ova erupcija izbaciti mnogo pepela u atmosferu. "Ovo nije vulkanska erupcija sa pepelom. Ovo je jednostavno lava", rekao je Roberts, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.