Dženeral motors ponovo prvi u svetu

Izvor: Blic, 24.Apr.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dženeral motors ponovo prvi u svetu

Dženeral motors će ove godine ponovo biti najveći svetski proizvođč automobila, pošto Tojota ima probleme u proizvodnji zbog posledica zemljotresa u Japanu, a još se pamte problemi sa bezbednošću njenih vozila.

Titula broj jedan biće moralni podsticaj za zaposlene i poslovodstvu GM-a, i krunisaće povratak te kompanije iz bankrotstva. Prodaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vozila GM se povećava, pre svega u Kini i u SAD, dva najveća svetska tržišta, a kvalitet njegovih vozila, pogotovu manjih, bolji je nego ranije, ali, iako je GM prošle godine zaostao za Tojotoom u prodajama za 30.000 vozila, svaka prednost ove godine imaće više veze sa problemima japanskog proizvođača.

Prvo, niz reklamacija doveo je do vraćanja 14 miliona vozila širom sveta i naneo štetu Tojotinoj reputaciji.

Dženeral Motors je na prvom mestu u svetu bio od 1932. do 2008. godine. 2009. godine je preživela ozbiljnu reorganizaciju i izvukla se sa ivice bankrotstva.

Drugo, zemljotres i cunami 11. marta u Japanu smanjili su proizvodnju vozila Tojote, koja očekuje da se pun obim proizvodnje u svim njenim fabrikama obnovi tek u novembru ili decembru ove godine, a kriza je tu kompaniju dovela do smanjenja proizvodnje za 260.000 vozila, obzirom da je prošle godine prodala 8,42 miliona automobila i kamiona, a Dženeral Motors 8,39 miliona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.