Izvor: Radio 021, 21.Feb.2021, 13:52

Deset godina nakon rušenja u zemljotresu: Katedrala u Krajstčerču dobija novo lice

Katedrala u Krajstčerču bila je verovatno najznamenitija građevina Novog Zelanda pre nego što se njen veći deo srušio u zemljotresu 2011, a godine rasprava koje su usledile o tome da li je treba ponovo izgraditi ili sasvim srušiti pa praviti novu, simbol su paralisanosti procesa obnove grada.

Dok se Krajstčerč sprema da u ponedeljak obeleži deceniju od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zemljotresa koji je usmrtio 185 ljudi i uništio još bezbroj života, na katedrali konačno postoje znaci napretka.

Crkva se obnavlja tako da podseća na original koji je završen 1904. godine, samo sa savremenim poboljšanjima, da bi bila toplija i bezbednija, čak će dobiti i izuzetno potrebne toalete. Ali pre svega toga, radnici moraju stabilizovati ostatke te građevine.

Ipak, ne očekuje se da vrata katedrale budu otvorena bar još šest godina.

Očuvanje onoga što je preostalo, skuplje je i dugotrajnije od rušenja i početka iznova. Za sada zbir novca od osiguranja, imovine crkve, gradskog saveta i vladinih izvora iznosi samo dve trećine od potrebna 154 miliona novozelandskih dolara (92 miliona evra).

Na drugim mestima u gradu pojavljuju se blistave nove zgrade, inovativna igrališta i parkovi. Ali tamo gde su nekada bile druge zgrade koje je zamljotres razorio, sada su samo prazna parkirališta, jer su prodavnice i preduzeća i dalje u predgrađima gde su se odselile posle zemljotresa.

Ima i razlike među gradskim kvartovima. Delovi grada na zapadu izgledaju skoro isto kao i pre zemljotresa. Ali na istoku, gde je tlo peščano i slabo, čitava predgrađa su sravnjena sa zemljom, a vlasti su zemljište ocenile kao previše nestabilno da bi se ponovo gradilo.

Zato neka predgrađa sada izgledaju kao ogomni parkovi, te samo raspored drveća i ostaci elektro-mreže ukazuju da su tu nekada bile kuće.

Raseljeni žitelji tih delova grada govore da su ih nedaće povezale i ojačale zajednicu, te su mnogi strani radnici koji su došli da pomognu obnovu, toliko impresionirani time, da su ostali u Krajstčerču.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.