Aljaska: Inspektori utvrđuju štetu

Izvor: B92, 01.Dec.2018, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aljaska: Inspektori utvrđuju štetu

Uprava Aljaske za saobraćaj je poslala inspektore u grad Enkoridž da provere stanje mostovaa posle zemljotresa magnitude 7 koji je u petak oštetio puteve.

Zvaničnici kažu da štete ima na 40 mesta, od kojih je na osam šteta veoma velika.

Ošteženi su putevi i nadvožnjaci, a mod stotina naknadnih potresa ima mnogih odrona stenja.

Posle jednodnevnog prekida ponovo radi Međunarodni aerodrom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Ted Stivens" kod Enkoridža.

Jaki potresi nastavili su danas budeći tokom noći ljude ;kojima su već popustili živci.

Geološka služba u Sjedinjenih Američkih Država (USGS) navodi se da je bilo 545 udara posle glavnog zenmljotresa, među kojima jedan magnitude 5,7.

Zvaničnici ne mogu da sa sigurnošću kažu kada će to prestati.

Predsednik SAD Donald Tramp je već u petak proglasio vanredno stanje zbog zemljotresa što je omogućilo Federalnoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama da koordinira pomoć na Aljasci.

Potresi su u petak porazbijali prozore i izloge, otvorili su se pukotine u jednoj zgradi u centru grada, pokidana je električna mreža. Nije bilo izveštaja o smrtnim slučajevima ili ozbiljnim povredama.

USGS navodi da je prvi i jači zemljotres bio na oko 12 kilometara severno od Enkoridža, najvećeg grada Aljaske, sa oko 300.000 stanovnika. Ljudi su se sakrili pod stolovima ili istrčali na ulice dok se zemlja tresla dobrih 30 sekundi.

Šef policije je objavio kaže da su "potpuno nestali" delovi živopisnog puta "Glen" koji razgledaju turisti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.