Znojenje - prirodni telesni proces

Izvor: B92, 04.Jun.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znojenje - prirodni telesni proces

Znojenje je normalan proces kojim se ljudsko telo hladi i reguliše telesnu temperaturu, oslobađa nas viška toplote nastale fizičkom aktivnošću i deluje po principu klima-uređaja.

Izvor: Lisa


Većini ljudi često može i da smeta znojenje, prirodna ljudska pojava koja ima funkciju izlučivanja toksina iz tela i održavanja stalne telesne temperature, posebno ako ovaj proces prate neprijatni mirisi ili prekomerno delovanje žlezda lojnica. Naše telo ima od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2 do 5 miliona ovih žlezda koje se najčešće nalaze na dlanovima, tabanima, čelu, ispod pazuha i na grudnom košu. Istraživanja su pokazala da je znoj sastavljen od 98 do 99 % vode, ali sadrži i ureu, organske kiseline, aminokiseline, mineralne soli, ugljene hidrate, enzime i vitamine. Nema miris, boju i ima pH između 4 i 6,5. Ali, za neprijatan miris najzaslužnije su bakterije na našoj koži koje mogu da prouzrokuju oksidaciju i raspad nekih sastojaka znoja.

Oslonac za ceo dan

Prekomerno delovanje lojnih žlezda pojavljuje se kod svakog petog čoveka. Bilo da trčite maraton ili ste na sastanku, postoje situacije koje zahtevaju dodatnu deo-zaštitu da bi se izbegli vlažni tragovi ispod pazuha. Zato je zaposlenoj ženi danas potreban antiperspirant, dezodorans koji je neće ostaviti na cedilu, na koji može da se osloni i koji će održati svežinu tela, čak i u najstresnijim situacijama.

Znojenje je normalni tjelesni proces kojim se ljudsko tijelo hladi i regulira tjelesnu temperaturu. Temepertura od 37 stpnjeva C predstavlja ravnotežu između proizvodnje tjelesne temeperature kao rezultata različitih kemijskih procesa u tijelu, odnosno metabolizmu, te gubitka topline.

Znojenjem se tijelo oslobađa viška topline nastale fizičkom aktivnošću, ili je pak toplina u tijelo ušla iz okoline. Voda u obliku znoja isparava na površini kože, pa tako na sebe veže toplinu iz okoline i hladi tijelo.• Kada vam se noge preterano znoje, kupujte cipele od prirodne kože koja omogućava disanje vašim stopalima i nosite isključivo čarape od prirodnih vlakana.

Magazin Lisa u novom broju donosi:

Moda: Džins kao letnji eksperiment

Tema broja: Trošite koliko imate!

Aktuelno: Najbolje ideje za ukusan roštilj

Mini kuvarica: Afordizijaèki svet špargle

Zdravlje: Osmeh za duži i lepši život

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.