Izvor: B92, 03.Jun.2020, 19:36

Značajan korak u "raskrinkavanju" bolesti: Naučnici u BiH izolovali "domaći soj" koronavirusa

Značajan korak u raskrinkavanju bolesti: Naučnici u BiH izolovali domaći soj koronavirusa

U Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu iz kliničkih uzoraka ljudi obolelih od kovida 19 izolovan je prvi bosanskohercegovački soj virusa SARS-CoV-2 (koronavirus), uzročnik spomenutog oboljenja.

"Ovaj, za bosanskohercegovačku nauku, veliki i vrlo važan iskorak, napravljen sredstvima Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predstavlja konkretan doprinos svetskim naporima u rasvetljavanju prirode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i porekla virusa s jedne strane, kao i potencijalni doprinos razvoju adekvatne vakcine s druge strane", saopšteno je iz kancelarije dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kako su naveli, posedovanje domaćeg soja virusa takođe predstavlja i polaznu osnovu za brojna multidisciplinarna istraživanja i projekte, kako naučnoistraživačke, tako i aplikativne, domaće i međunarodne.

"Posebno je značajno istaći da je najveći deo rada na izolaciji virusa, pod supervizijom šefa laboratorije prof. dr Teufika Goletića, napravio mladi naučnoistraživački tim, dominantno sačinjen od studenata doktorskih studija Veterinarske medicine i javno zdravstva koje organizuje Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Na projektu izolacije virusa izuzetno značajan doprinos dali su i Akademija nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine predstavljena akademkinjom prof. dr Mirsadom Hukić kao i eminentni mikrobiolozi, kliničari, genetičari i epidemiolozi iz većeg broja institucija sa područja cele Bosne i Hercegovine", rečeno je u saopštenju.

Bitno je napomenuti da je ovaj značajan korak deo šire studije u kojoj učestvuju i druge bosanskohercegovačke institucije, a koji bi trebao da dovede do toga da se ustanove genetičke sekvence soja SARS-CoV-2 virusa prisutnog u BiH populaciji.

Za dovršetak spomenute studije - molekularne karakterizacije, odnosno sekvencioniranja genoma izolovanog bosanskohercegovačkog soja virusa kovid 19 kao i virusnih genoma iz kliničkih uzoraka, a kojim bi pored ostalog dobili i odgovore na pitanja puteva unosa virusa, stepena i vrste mutacija, ali i adekvatnosti i korišćenih PCR temeljenih dijagnostičkih testova, neophodna je podrška nadležnih ministarstava.

"S tim u vezi, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu izražava svoju zahvalnost za interes i zalaganje iskazano od strane Federalnog ministarstva zdravlja, posebno Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i UNDP-ovom Programu podrške odgovoru na kovid 19 u BiH", zaključuje se iz kancelarije dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Nastavak na B92...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.