Zlostavljanje u mladosti slabi srce

Izvor: B92, 14.Nov.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlostavljanje u mladosti slabi srce

Žene koje su kao devojčice bile žrtve učestalog seksualnog nasilja imaju 62 procenata više šansi da obole od neke kardiovaskularne bolesti kasnije u životu u poređenju za ženama koje nisu bile zlostavljane, zaključili su američki naučnici.

Istraživanje naučnika o posledicama dugotrajnog seksualnog zlostavljanja u detinjstvu predstavljeno je ovog vikenda na sastanku Američke acosijacije za srce u Orlandu, prenosi Rojters.

"Najveći faktor koji objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezu između teškog zlostavljanja dece i kardiovaskularnih bolesti u odraslom dobu je tendencija zlostavljanih devojčica da tokom adolescencije i kada odrastu nabace višak kilograma", rekla je vođa studije Džent Rič-Edvards iz Ženske bolnice u Bostonu.

Njen tim analizirao je podatke dobijene na uzorku od 67.000 medicinskih sestara. Devet procenata ovih žena prijavilo je teško fizičko nasilje, a 11 procenata je navelo da su bile žrtve silovanja tokom detinjstva ili adolescencije.

Tim je došao do zaključka da zlostavljanje u detinjstvu ili adolescenciji rezultira 62 procenta većim rizikom od srčanog napada ili šloga kasnije u životu.

Fizičko zlostavljanje, takođe, uzima svoj danak. Žene koje su bile prebijane u mladosti imaju 45 posto više šansi da obole od neke bolesti srca. Žene koje su prijavile blago fizičko ili seksualno nasilje nemaju povećan rizik oboljevanja, pokazala je studija.

Razlog ovome uglavnom se vezuje za visoke stope gojaznosti, pušenja, konzumiranja alkohola, visokog krvnog pritiska i dijabetesa koje ove žene dobiju kasnije u životu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.