Zlatna pravila za zdrave bubrege

Izvor: Mondo, 14.Mar.2019, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna pravila za zdrave bubrege

Evo šta treba da radite da bi vam bubrezi bili zdravi i funkcionisali kako treba!

Iako bubrezi imaju jako važnu ulogu u organizmu – održavaju promet vode i soli u organizmu, regulišu metaboličke i hormonske poremećaje, krvni pritisak i anemiju, prečišćavaju organizam od štetnih materija, često ih zapostavljamo i ne brinemo dovoljno o ovom važnom organu.

Danas, na Svetski dan bubrega koji se obeležava širom sveta drugog četvrta u martu, već 13 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << donosimo vam nekoliko zlatnih saveta za zdrave bubrege.

Budite fit i aktivni

Na ovaj način ćete sniziti krvni pritisak, a samim tim i rizik od hroničnih bolesti bubrega. Dakle, šetajte, vežbajte, bozite bicikl, radite bilo šta što će vas pokrenuti...

I antibiotici uzrok kamena u bubreguPazite na nivo šećera u krvi

Kod gotovo polovine obolelih od dijabetesa razviju se i oštećenja bubrega, zbog čega je važno da oboleli od dijabetesa ili oni koji spadaju u rizične grupe, redovno kontrolišu rad bubrega.

Oštećenja bubrega nastala kao posledica dijabetesa mogu da se spreče, ako se na vreme otkriju. Kontrolišite redovno nivo šećera u krvi!

Ko treba redovno da kontroliše bubrege

Osobe koje su obolele od dijabetesa, imaju hipertenziju, gojazne osobe i oni koji u porodici imaju istoriju bubrežnih bolesti, trebalo bi redovno da kontrolišu rad bubrega.

Pazite na krvni pritisak

Dok većina zna da povišen krvni pritisak može da dovede do infarkta ili drugih srčanih problema, tek malo njih zna da je to i glavni uzrok oštećenja bubrega.

Normalnim krvnim pritiskom smatra se 120/80, a između toga i 139/89 se smatra predhipertenzijom, što znači da bi trebalo da promenite životne i navike u ishrani. Ukoliko imate pritisak viši od 140/90, trebalo bi da razgovarate o rizicima sa lekarom i da redovno kontrolišete krvni pritisak.

Povišen krvni pritisak se posebno povezuje sa oštećenjima bubrega ukoliko je povezan sa drugim faktorima, poput dijabetesa, povišenog holesterola ili kardiovaskularnim bolestima.

NE IGNORIŠITE: Simptomi bolesti bubregaJedite zdravo i pazite na kilažu

To može da pomogne da se spreči razvoj dijabetesa, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih stanja koja se povezuju sa hroničnim bolestima bubrega.

Smanjite unos soli. Preporučen dnevni unos je između pet i šest grama dnevno, ili oko jedne kašičice. Da biste smanjili unos soli, trebalo bi i da ograničite unos obrađenih i gotovih namirnica koje imaju dosta soli. Najlakše će biti ako sami pripremate hranu od svežih namirnica.

Unosite dovoljno tečnosti

Iako studije nisu utvrdile koliko tačno vode bi bilo idealno da unosite, opšta preporuka je između 1,5 i dva litra dnevno.

Kada unosite dovoljno tečnosti, bubrezi filtriraju so i toksine iz tela, čime se smanjuje rizik od razvoja bubrežnih bolesti.

Naravno, kada je reč o količini tečnosti koju treba uneti, jasno je da to varira u zavisnosti od pola, fizičkih aktivnosti, klime, opšteg zdravlja... Takođe, osobama koje imaju kamen u bubregu se savetuje da piju između dva i tri litra vode dnevno, kako bi smanjili rizik od formiranja novog kamena.

Najveći problem u lečenju raka bubregaNe pušite

Pušenje usporava dotok krvi do bubrega. Kada do ovih organa dolazi manje krvi, to smanjuje njihovu funkcionalnost. Takođe, pušenje povećava rizik od raka bubrega za oko 50 odsto!

Ne uzimajte lekove bez konsultacija sa lekarom

Ne-steroidni antizapaljenski lekovi mogu da dovedu do oštećenja bubrega i bolesti ukoliko se svakodnevno uzimaju.

Ovi lekovi nisu opasni po bubrege ako ste relativno zdravi i uzimate ih "samo kada morate", ali ako imate hronične bolove zbog artritisa ili bola u leđima, recimo, bilo bi dobro da sa lekarom dođete do nekog drugog rešenja, koje ne podrazumeva svakodnevno uzimanje ovih lekova.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.