Žene, ne čekajte tridesetu da biste imale decu

Izvor: B92, 31.Maj.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žene, ne čekajte tridesetu da biste imale decu"

Broj žena za koje tehnika vantelesne oplodnje predstavlja jedini način da ostanu u drugom stanju raste iz dana u dan, upozoravaju britanski stručnjaci.

Gita Nargund, jedna od vodećih britanskih stručnjakinja za vantelesnu oplodnju prilično je jasna – ako ne želite da rizikujete da ostanete bez potomstva, počnite sa planiranjem porodice pre 30. godine.

“Toliko puta bila sam svedok šoka i agonije koja bi zadesila pacijentkinje kada shvate da je suviše kasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da dobiju dete. Za većinu njih, to saznanje nosi kajanje i veliku tugu”, navodi Nargund.

“Ono što najčešće usledi nakon saopštenja loše vesti je pitanje ‘Zašto me niko nije upozorio na ovo?’”, dodaje Nargund.

Osim što kod pacijentkinja ostavlja emotivni ožiljak, problem sa neplodnošću takođe predstavlja veliki teret za britanski Nacionalni zdravstveni sistem (NHS) – na godišnjem nivou na vantelesnu oplodnju utroši se na stotine miliona funti.

“Najbolji način da se problem predupredi jeste edukacija. Vrlo je bitno da žene shvate da su dvadesete najbolje vreme za rađanje dece jer već nakon 30. godine kod žena plodnost naglo opada”, zaključuje Nargund.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.