Žena koja boluje od dijabetesa čekala 16 sati hitnu pomoć: Nije dočekala, razlog je skandalozan

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 13:55

Žena koja boluje od dijabetesa čekala 16 sati hitnu pomoć: Nije dočekala, razlog je skandalozan

Žena obolela od dijabetesa umrla je nakon više od 16 sati čekanja na lekarsku pomoć.

Pozvala je hitnu pomoć, ali ju je kompjuterski sistem svrstao u pogrešnu kategoriju, što je rezultiralo njenom smrću, prenose lokalni mediji.

Sandra Finč, 44-godišnja žena sa dijabetesom koja je umrla nakon što je čekala više od 16 sati na hitnu pomoć Vest Midlands, oblast u Engleskoj. Mrtvozornik je oštro osudio Službu javnog zdravlja zbog oslanjanja na kompjuterski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistem koji ju je svrstao u pogrešnu kategoriju.

Doktori su znali da je 44-godišnjakinja u opasnosti nakon što je dobila antibiotike nakon stomatološke procedure. Njen nivo glukoze je počeo da raste i alarm se oglasio na uređaju koji prati njeno zdravlje.

Sledećeg dana, Finč je nazvala hitnu i rekla im da joj se spava i da joj je glukoza visoka. Takođe im je napomenula da je povraćala i da nije mogla da nađe svoj set za šećer u krvi.

Pronađen mrtav 16 sati nakon poziva hitne pomoći. Samo deset sati nakon poziva dobila je uzvratni poziv, ali se nije javljala, a prošlo je još pet sati pre nego što je pronađena mrtva. Umrla je od ketoacidoze.

Kada je ona pozvala hitnu pomoć, kompjuterski sistem ju je pogrešno kategorisao u grupu pacijenata čiji su simptomi hitni, ali nisu opasni po život i zahtevaju pomoć u roku od sat vremena, što je bilo pogrešno jer joj je pomoć bila potrebna u roku od 18 minuta, piše Dejli mejl.

Prema rečima mrtvozornika, da se na poziv javila stvarna osoba, a ne kompjuterski sistem, lekar bi poslao hitnu pomoć i ona bi preživela.

Nakon dalje istrage, pokazalo se da hitna pomoć u Vest Midlandsu nema dovoljno osoblja i ovaj slučaj je podigao svest u zajednici da bi više ljudi moglo umreti ako se ništa ne promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.