Zelić: Vakcinacija jedina sigurna odbrana od kovida VIDEO

Izvor: B92, 24.Apr.2021, 12:25

Zelić: Vakcinacija jedina sigurna odbrana od kovida VIDEO

Do sada je u Srbiji dato više od 3 miliona vakcina. Koliko je bilo neželjenih reakcija? Koliko težih? Koja vakcina je najbezbednija?

Pavle Zelić iz Agencije za lekove je gostujući na TV Prvoj kazao da je u Srbiji ukupno 841 slučaj prijavljenih neželjenih reakcija.

"Učestalost je 0,00026. To je zaista izuzetno retko, ali ono što je najbitnije naglasiti jeste da su i te neželjene reakcije bile vrlo blage. Bol na mestu uboda, blaga temperatura i drugo. Ništa u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poređenju sa neželjenim reakcijama, odnosno posledicama od kovida 19. To je neuporedivo", kazao je Zelić.

Kako je istakao bilo je 5 težih reakcija, ali one nisu zahtevale dužu hospitalizaciju ili trajne posledice.

"Konkretno, (zabeležena je) jedna reakcija limfnih žlezda, što je očekivano, jedan slučaj hematoma kod starijeg pacijenta i par alergijskih reakcija. Nije bilo slučajeva krvnih ugrušaka od bilo koje vakcine", rekao je Zelić.

"A od kovida nažalost svaki dan umire desetine ljudi. Mi ne bežimo od toga, vrlo smo transparentni. Svi pacijenti bi mogli da izbegnu teže posledice kovida ukoliko su vakcinisani", kazao je on.

On je dodao da kod nas nije evidentiran ni jedan slučaj sa negativnom rekcijom kod primalaca vakcine AstraZeneka i potvrdio da je vakcinisan veliki broj naših sugrađana koji će uskoro primiti i drugu dozu te vakcine.

"To je potvrdila i Evropska agencija za lekove koja je juče saopštila da ne bi trebalo ograničavati upotrebu vakcina AstraZeneka jer nije utvrđena uzročno-posledična veza između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka", rekao je Zelić.

On je na kraju potvrdio da će naše nadležne stručne službe pažljivo pratiti sugestije i preporuke proizvođača da se ljudi vakcinišu i trećom dozom.

"Od proizvođača moramo dobiti dokumentaciju o sprovedenim istraživanjima i rezultate koji bi nam potvrdili da možemo da donesemo konačno odluku o davanju treće vakcine našim građanima. Najvažnije je da verujemo u vakcinaciju da bismo se zaštitili i doprineli da se stvori kolektivni imunitet. Onda bismo mogli da imamo rasterećeno leto i normalan život. Vakcine su u ovom trenutku najvrednija roba na svetu i svuda se traže. Mi i sada imamo dovoljno vakcina ali kada i kod nas bude počela proizvodnja to će nam omogućiti jedan viši nivo bezbednosti na duže staze jer korona virus neće nestati u skorije vreme", poručio je Zelić.

Opširnije u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.