Zdrava ishrana, manji rizik za depresiju

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrava ishrana, manji rizik za depresiju

Rezultati dve finske studije pokazali su da se unosom zdrave hrane koja uključuje voće, povrće, žitarice, perad i niskomasni sir smanjuju simptomi i rizik od depresije.

Finske studije istraživale su uticaj prehrambenih navika na zdravlje, pri čemu se prva studija zasnivala na podacima o učestalosti konzumacije hrane i dnevnicima ishrane 2.000 muškaraca srednjih godina tokom 13 godina.

Druga intervencijska studija obuhvatala je 140 ispitanika i rađena je u sklopu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Studije za prevenciju od dijabetesa (Diabetes Prevention Study) proučavajući životne navike.

Takođe, folna kiselina (B9) smanjuje simptome depresije, a prisutna je u šumskom voću, žitaricama, mesu i jetri.

Autori studije su istakli da gubitkom telesne mase dolazi do smanjenja rizika od depresije, dok povećanim unosom kobasica, suhomesnatih proizvoda, proizvoda bogatih šećerom i gaziranih pića dolazi do pojave simptoma depresije, objavljeno je u stručnom časopisu "Psychotherapy and Psychosomatics".

Foto: freedigitalphotos.net/stockimages

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zdrava hrana smanuje rizik od depresije

Izvor: Akter, 04.Okt.2013

Rezultati dve finske studije pokazali su da se unosom zdrave hrane koja uključuje voće, povrće, žitarice, perad i niskomasni sir smanjuju simptomi i rizik od depresije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.