Izvor: B92, 04.Okt.2013, 15:30 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Zdrava ishrana, manji rizik za depresiju
Rezultati dve finske studije pokazali su da se unosom zdrave hrane koja uključuje voće, povrće, žitarice, perad i niskomasni sir smanjuju simptomi i rizik od depresije.
Finske studije istraživale su uticaj prehrambenih navika na zdravlje, pri čemu se prva studija zasnivala na podacima o učestalosti konzumacije hrane i dnevnicima ishrane 2.000 muškaraca srednjih godina tokom 13 godina.
Druga intervencijska studija obuhvatala je 140 ispitanika i rađena je u sklopu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Studije za prevenciju od dijabetesa (Diabetes Prevention Study) proučavajući životne navike.
Takođe, folna kiselina (B9) smanjuje simptome depresije, a prisutna je u šumskom voću, žitaricama, mesu i jetri.
Autori studije su istakli da gubitkom telesne mase dolazi do smanjenja rizika od depresije, dok povećanim unosom kobasica, suhomesnatih proizvoda, proizvoda bogatih šećerom i gaziranih pića dolazi do pojave simptoma depresije, objavljeno je u stručnom časopisu "Psychotherapy and Psychosomatics".
Foto: freedigitalphotos.net/stockimages
Zdrava hrana smanuje rizik od depresije
Izvor: Akter, 04.Okt.2013
Rezultati dve finske studije pokazali su da se unosom zdrave hrane koja uključuje voće, povrće, žitarice, perad i niskomasni sir smanjuju simptomi i rizik od depresije