Zdrava hrana, za zdravu Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2011, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrava hrana, za zdravu Srbiju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije saopštilo je danas da pokreće akciju besplatne distribucije organske hrane vrtićima - "Zdrava hrana za zdravu Srbiju".

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zajedno sa lokalnim samoupravama u okviru unapređenja i proizvodnje organske hrane u Srbiji formiraće edukativne centre u zainteresovanim opštinama, navedeno je u saopštenju.

Svrha je da se kroz neprofitne edukativne centre poljoprivrednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obuče za proizvodnju organske hrane, a u radu centara učestvovaće domaći i strani stručnjaci iz oblasti uzgoja organske hrane koji će prenositi svoja iskustva i nadgledati rad centara.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin istakao je cilj programa da se u naredne dve godine udvostruči broj poljoprivrednih domaćinstava koja se bave proizvodnjom organske hrane, kao i površina na kojima se gaji.

Sve zainteresovane jedinice lokalne samouprave, mogu da opredele do 100 hektara zemlje u državnoj svojini za edukativne centre, a očekuje se da se prve površine za tu namenu opredele već u martu, navodi se u saopštenju.

Prema programu Uprave za poljoprivredno zemljište svi proizvodi organske hrane (voće i povrće) iz edukativnih centara, posle namirivanja osnovnih troškova, besplatno će se distribuirati vrtićima u opštinama koje budu učestvovale u programu edukacije.

Bez pomoći države proizvodnja organske hrane teško može da izdrži konkurenciju konvencionalne proizvodnje, jer se njeni efekti ne mogu gledati kratkoročno, već tek posle više godina, ističe se u saopštenju.

Zbog toga će, kako se navodi, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 100 odsto subvencionisati takav način proizvodnje.

Za proizvode dobijene organskom proizvodnjom dobija se veća cena nego za konvencionalne proizvode i to u zavisnosti od načina prodaje, u proseku oko 50 odsto, ali se mora imati u vidu da su troškovi proizvodnje veći, dodaje se u saopštenju.

"Ovaj način poljoprivredne proizvodnje je šansa Srbije, jer u svetu ima rast od 25 odsto godišnje, što je najveća stopa rasta bilo koje privredne grane i to je jedini sektor koji proda sve što proizvede", napomenuo je Dragin.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.