Zdrava gojaznost je mit

Izvor: B92, 03.Dec.2013, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zdrava gojaznost" je mit

Ideja o „zdravoj gojaznosti“ je najobičniji mit, tvrdi najnovije istraživanje.

Višak sala i dalje sa sobom nosi određene zdravstvene rizike čak i kada su holesterol, krvi pritisak i nivoi šećera u normali, sudeći po studiji koja je sprovedena na više od 60.000 osoba.

Do sada se smatralo da višak kilograma sa sobom nužno ne nosi zdravstvene rizike ukoliko su pojedinci zdravi na druge načine.

Istraživanje objavljeno u „Analima interne medicine“ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osporava ovu ideju nakon što je ispitala nalaze u više od 1.000 drugih studija.

Istraživači iz Maunt Sinaj bolnice u Torontu su otkrili da ne postoji zdrava šema povećanja kilograma kada je srce posmatrano u periodu od 10 godina.

Oni tvrde da su osobe koje su metabolički zdrave, ali imaju višak kilograma, izložene rizičnim faktorima koji se tokom vremena pogoršavaju.

„Podaci pokazuju da pacijenti koji su gojazni i koji su metabolički bolesni, kao i pacijenti koji su gojazni ali metabolički zdravi, imaju povećan rizik za smrt usled kardiovaskularnih problema, tako da je benigna gojaznost samo mit“, tvrdi vođa studije, dr Ravi Retnakaran.

Foto: Image courtesy of Ohmega1982 / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zdrava gojaznost je mit

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Dec.2013

Ideja o zdravoj gojaznosti je najobičniji mit, tvrdi najnovije istraživanje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.