Zbogom lekovima, stiže uređaj koji leči migrenu

Izvor: Mondo, 05.Sep.2017, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbogom lekovima, stiže uređaj koji leči migrenu

Naučnici napravili uređaj koji navodno leči migrenu. Pa, ako stvarno bude radio - zbogom lekovima!

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Migrena nije obična glavobolja. Neuporedivo je gora, i to će vam potvrditi svi oni koji nesrećnim sticajem okolnosti od nje pate. Na svu sreću, naučnici vredno rade, pa su pronašli rešenje za prevenciju migrene koje ne podrazumeva gutanje pune šake lekova sa neizvesnim ishodom.

Eksperimentalni uređaj koji bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << preventivno da deluje protiv napada migrene zapravo su slušalice, od kojih jedna jedno uho hladi, a drugo greje, prenosi "Dejli mejl".

Tokom studije, ove slušalice nosile su tokom tri meseca osobe koje pate od migrena, a samo trideset minuta dnevno sa ovim slušalicama smanjilo je učestalost napada migrene za 50 odsto.

Ispitanici su, očekivano, prijavili i da su pili manje lekova protiv bolova.

Ovaj uređaj utiče na nerve u uhu i, posredno, na regiju mozga koja izaziva migrene. Razlika u temperaturi slušalica (42 stepena Celzijusa u jednoj i 17 stepeni u drugoj) postiže se aluminijumskim delovima unutar postavljenih slušalica.

"Ljudi generalno ne vole da piju lekove, tako da je definitivno potrebno rešenje koje ne podrazumeva medikametoznu terapiju", rekao je za "Dejli mejl" dr Dejvid Vilkinson sa Univerziteta u Kentu koji je vodio ovo istraživanje.

Ove slušalice za sada su u eksperimentalnoj fazi, tako da nisu dostupne na tržištu, ali rezultati su u najmanju ruku ohrabrujući.

Dok ne stignu slušalice, pročitajte:

Kako izlečiti migrenu u deset koraka

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.