Zašto treba da volimo bacile?

Izvor: B92, 08.Jul.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto treba da volimo bacile?

Roditelji se uglavnom trude da održe čistim dečije okruženje, naročito u periodu dok je dete veoma malo. Mame iskuvavaju flašice, čiste cucle koje padnu na zemlju i sve stvari drže podalje od dečijih usta.

Međutim, uz veoma male izuzetke, bacili su dobri za decu. Držati stvari čistim je pametno, ali preterivanje kao što je često korišćenje antibakterijskih sapuna, kupovina antibakterijskih igračaka i korišćenje antibiotika zapravo ubijaju mikrobe koji pomažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u jačanju imunog sistema deteta.

Antibakterijski proizvodi mogu pomoći u redukovanju nekih infekcija, ali istovremeno potpomažu razmnožavanje organizama rezistentnih na lekove i slabe dobre bakterije.

Kada su deca u pitanju, najbolji način da ih zaštitite jeste da se pobrinete da se zdravo hrane. Bitan je unos namirnica pomoću kojih se prirodnim putem jača organizam - jogurt, feta sir, krastavci, tamna čokolada, zatim beli luk, med, banane.

Držite ih podalje od dima cigarete. Ne insistirajte na antibioticima - oni eliminišu istovremeno i loše i dobre bakterije. Ukoliko je neophodno da ih koriste, dajte im i probiotike, kako bi nadoknadili izgubljeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.