Zašto tetovaže traju doživotno?

Izvor: B92, 07.Mar.2018, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto tetovaže traju doživotno?

Tvrdnja da mastilo zauvek ostaje u ćelijama kože pada u vodu nakon novog istraživanja koje su sproveli francuski naučnici.

Naime, oni su otkrili da ćelije imunološkog sistema, pod nazivom makrofag zapravo „jedu“ i prenose mastilo na svoje zamene kada umru.

Makrofag je krupna, pokretna ćelija ameboidnog oblika koja vrši fagocitozu stranih čestica ili dotrajalih ćelija.

Dakle, da mastilo ostaje doživotno u ćelijama kože, nije tačno. Sada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrđeno da se mikroskopski delići mastila prenose sa jedne generacije makrofaga na drugu.

“Utvrdili smo da se čestice pigmenta koje ostanu na mestu injekcije i koje uzrokuju dugotrajnu boju nalaze isključivo u makrofagama. Dalje smo uvideli da čestice pigmenta mastila mogu biti podvrgnute sukcesivnim ciklusima, a da pritom tetovaža ne bledi“, ističe Ana Baranska sa Francuskog istraživačkog instituta INSERM iz Marselja.

Istraživanje pre svega ima cilj da doprinese novim načinima za uklanjanje tetovaža. Umesto dosadašnjih tehnologija, laseri bi u budućnosti morali da ciljaju i aktiviraju druge ćelije koje su prenosnici mastila. To bi mogao da bude svojevrstan izazov zato što bi se ciljale pokretne ćelije koje bi bile u stanju da „povuku“ čestice pigmenta i sprovedu ih do limfnih čvorova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto tetovaže traju doživotno?

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2018

Tvrdnja da mastilo zauvijek ostaje u ćelijama kože pada u vodu nakon novog istraživanja koje su sproveli francuski naučnici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.