Zašto se goje bivši pušači?

Izvor: B92, 29.Avg.2013, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se goje bivši pušači?

Grickanje zbog nervoze možda nije jedini razlog zbog kog ljudi koji ostave cigarete počinju da se debljaju, kažu švajcarski istraživači.

Studije su pokazale da ostavljanje pušenja dovodi do dobijanja od četiri do pet kilograma u proseku i to u prvoj godini nepušačkog života.

Međutim, prema istraživanjima Univerzitetske bolnice u Cirihu, bivši pušači ne jedu više nego obično, pa to nije razlog gojenja.

Profesor Gerhard Rogler kaže da je s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kolegama pronašao moguće objašnjenje – promenu u kombinaciji bakterija u crevima.

U njihovoj studiji objavljenoj u žurnalu PLoS One otkrili su da kada neka osoba prestane da puši, menja se bakterijski sastav u njihovim crevima i više podseća na onaj kakav imaju gojazne osobe.

I “novopečeni” nepušači i gojazne osobe imaju više bakterija tipa Proteobacteria i Bacteroidetes, kaže Rogler.

Ovi mikroorganizmi navodno mnogo efikasnije koriste energiju i razlažu vlakna, zbog čega se više hrane pretvara u masnoće, nego što se izluči.

Istraživači su ispitali pet nepušača, pet pušača i pet osoba koje su ostavile cigarete nedelju dana pre početka studije.

U biodiverzitetu bakterija kod pušača i nepušača nije bilo velikih razlika. Međutim, kod onih koji su tek prestali da puše, bilo je više Proteobacteria i Bacteroidetesa, pokazalo je istraživanje.

Tokom perioda proučavanja, osobe koje su prestale da puše dobile su u proseku 2,2 kilograma, iako su tvrdile da nisu promenile navike u ishrani.

“Niko ne veruje ljudima koji prestanu da puše i tvrde da isto jedu, a goje se. Možda u tome ima istine”, kaće Rogler koji dodaje da na ovu temu planira studiju većeg obima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.