Zašto ne treba nositi uske farmerke?

Izvor: B92, 06.Okt.2014, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ne treba nositi uske farmerke?

Odavno je poznato da uske farmerke mogu izazvati brojne zdravstvene tegobe.

Foto: Pam Lau / Flickr.com

Jedna od njih je gubljenje osećaja u nogama, takozvana meralgija parestetike, odnosno gubitak osećaja u spoljnjem delu bokova, uzrokovan pritiskom na deo nerva u području prepone.

Studija objavljena u Žurnalu Kanadskog udruženja lekara pokazala je da nošenje tesnih pantalona može izazvati ukočenje ili bol u nervu koji se proteže od butina do kičme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Osim toga, uske farmerke mogu uticati i na probavu, zaključio je 1993. američki internista Oktavio Besa u članku objavljenom u časopisu Archives of Internal Medicine.

On je uočio da muškarci srednjih godina pate od abdominalne neprijatnosti, zatvora, gorušice.

“Dijagnozu sam postavio lako poredeći obim struka i pantalona. Razlika je uvek bila najmanje 7,5 centimetara”, napisao je dr Besa smislivši novi termin “sindrom uskih pantalona”.

Od tada su farmerice postale još uže, uprkos upozorenjima da mogu izazvati bolove u leđima, gljivične infekcije i u nekim slučajevima lipoatrophiju semicircularis, stanje kada se oko bokova pojavljuju horizontalne lezije.

Gojazni muškarci koji su se odlučili za uske pantalone mogu tako dobiti i abdominalnu herniju (kilu).

Dr Oktavio Besa, gastroenterolog na Univerzitetu Stenford upozorava da je 80 odsto pacijenata koji se žale na bol u abdomenu ili gorušicu nakon obroka nosilo farmerke koje su nekoliko centimetara uže od njihovog struka.

Kaiš za pantalone zato treba postaviti tačno iznad bokova, kako ne bi pritiskao dijafragmu. Osim toga, istraživanja su pokazala da se kod većine muškaraca koji nose uske farmerke javlja bol u preponama, imaju problema s mokraćnom bešikom, a kod nekih se javlja i torzija (uvrtanje) testisa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.