Zašto ne smete piti vodu iz flaše koja je stajala u autu

Izvor: B92, 11.Jun.2017, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ne smete piti vodu iz flaše koja je stajala u autu

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura 30 stepeni Celzijusa, u automobilu će dostići 45 stepeni i to nakon samo pola sata mirovanja. U letnjim mesecima, pak, temperature u automobilu mogu dostići i do 70 stepeni.

Na tako ekstremnim temperaturama nije poželjno sesti u automobil, ali ni napiti se vode iz flaše koja je stajala unutra.

Naime, studije su pokazale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da plastične flaše prilikom zagrevanja ispuštaju štetni bisfenol A koji u telu oponaša estrogen, izaziva hormonalnu ravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima poput gojaznosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža izaziva i ispuštanje metala antimona, koji takođe može biti štetan za ljudski organizam.

Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plasičnim flašama čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemojte piti vodu iz flaše koja je stajala u kolima

Izvor: Radio 021, 11.Jun.2017

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti...Naime, ako je temperatura 30 stepeni Celzijusa, u automobilu će dostići 45 stepeni i to nakon samo pola sata mirovanja. U letnjim mesecima, pak, temperature u automobilu mogu dostići i do 70...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.