Zašto je pravilan zagrižaj važan?

Izvor: Objava, 23.Sep.2020, 12:06

Zašto je pravilan zagrižaj važan?

Nije se ranije baš toliko vodilo računa o zdravlju usta i zuba kao što je to danas slučaj. Istini za volju, ima dosta ljudi koji se iz nekog, opravdanog ili neopravdanog razloga plaše da idu kod zubara, pa ga često posete tek kada bude kasno.

Sve to se najpre odnosi na popravke zuba, a ređe na zagrižaj. Možda to nekome deluje čudno, ali jedan od ključnih razloga za pojavu karijesa, kao i za oboljenja desni jeste nepravilan raspored zuba, odnosno nepravilan zagrižaj. Ipak, uprkos tome, mnogi izbegavaju odlazak kod zubara, nerazmišljajući toliko o tome.

Proteze za zube kod dece

Mnogo je manji otpor od odlaska kod stomatologa u ranijem uzrastu, u to nema nikakve sumnje. Kako čovek stari, sve se češće javlja otpor, pa se obično čeka poslednji trenutak za popravke zuba.

Naravno da ima i onih ljudi, koji su svesni toga koliko je zdravlje zuba važno, pa redovno idu na kontrole kod stomatologa.

Kada su u pitanju proteze za zube kod dece, preporuka mnogih stručnjaka jeste da se sačeka izbijanje svih mlečnih zuba, pa da se tek onda pristupi korekcijama. Mahom je to kod dece uzrasta od 13 godina, pa naviše.

Najbitnije je ispoštovati predlog ortodonta, koji će na osnovu snimka detetove vilice i specijalističkog pregleda doneti odluku o tome kada je pravi trenutak za to i da li je bolje da to bude mobilna ili fiknsa proteza.

Ispravljanje nepravilnog zagrižaja kod odraslih

Nikada nije kasno da učinite nešto za stanje zdravlja vaših zuba. Iako je ranije to retko ko činio, danas se preporučuju fiksne proteze za zube i odraslim pacijentima.Svakako se smatra da je to rešenje bolje za pacijente starije životne dobi, prosto zato što imaju mnogo bolji učinak nego mobilne zubne proteze. U većini slučajeva se mobilne proteze za zube preporučuju mališanima, jer u tom slučaju imaju najbolji efekat.

Bez ikakve sumnje je najbitnije obratiti se izabranom ortodontu, koji će zakazati pregled. Tom prilikom je potrebno i da pacijent donese snimak vilice, kako bi ortodont mogao da stekne jasan uvid u stanje zuba pacijenta. A na osnovu snimka cele vilice i pregleda će on biti u mogućnosti da predloži da li su bolje mobilne ili fiksne proteze za zube u tom slučaju.

Koliko se nose proteze za zube?

Ni u kom slučaju nije moguće pružiti odgovor na ovo pitanje, koji će važiti za svakog pacijenta, jednostavno zato što se period nošenja proteze za zube razlikuje od čoveka do čoveka, ali i u zavisnosti od toga da li je u pitanju fiksna ili mobilna proteza.

Upravo iz tog razloga je od izuzetne važnosti praćenje stanja pacijenta, što se svakako postiže redovnim kontrolama, koje su uobičajena praksa svakog ortodonta. A posebno kada su u pitanju fiksne proteze za zube.

Takođe je važno i da svaki pacijent koji nosi protezu, bez obzira da li je u pitanju mobilna ili fiksna, obrati pažnju i na higijenu, jer upravo nepravilna higijena i dovodi do neprijatnosti tokom nošenja i mobilnih proteza i fiksnih ortodontskih aparata. A u tom smislu je poštovanje saveta ortodonta od izuzetne važnosti za nošenje predložene zubne proteze bez ikakvih pratećih neprijatnosti.