Zašto je loše da brzo smršate

Izvor: Mondo, 09.Nov.2017, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je loše da brzo smršate

"Skini 15 kilograma do Nove godine", "Uđi u stare farmerke za dve nedelje" - to je ono što obećavaju mnoge brze dijete. Ne nasedajte na to jer - uopšte nije dobro da brzo skinete kilograme!

Možda skidanje 10 kilograma za dve nedelje zvuči kao ispunjenje vaših snova, ali bi ubrzo moglo da se pretvori u noćnu moru.

Brze dijete nikako nisu dobre za vaše zdravlje i mogu da dovedu do nedostatka nutrijenata u organizmu, do gubitka mišićne mase i usporavanje metabolizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kaže nutricionistkinja Rijanon Lamber.

Osim toga, brzo izgubljeni kilogrami se brzo i vraćaju, i to su dokazale brojne studije.

Takođe, kada držite brzu dijetu, uglavnom brzo i odustanete jer takav režim ishrane nije dugoročno održiv plan.

Sa druge strane, ako postepeno i polako skidate višak kilograma, vremenom ćete resetovati svoje navike, izgraditi zdraviji odnos prema hrani i na kraju početi da živiite zdravije, umesto da samo gladujete i brojite kalorije.

"Povećajte unos voća i povrća, složenih ugljenih hidrata umesto prostih ugljenih hidrata, a smanjite količinu prerađene hrane i šećera", predlaže nutricionistkinja.

Stručnjaci kažu da je zdravo da nedeljno gubite nešto malo manje od kilograma, ali kažu da ne treba da vas brine ako se zdravo hranite i vežbate, a broj na vagi se ne smanjuje jer istovremeno sa skidanjem sala dobijate mišićnu masu.

Ako ste i dalje u iskušenju da, posebno sada pred praznike, probate neku brzu dijetu, trebalo bi da znate da ćete kilograme brzo vratiti zato što takve dijete ne tope salo, već samo gubite tečnost.

"Dobar deo skinutih kilograma na brzoj dijeti je zapravo tečnost jer zbog restriktivne dijete ne unosite dovoljno energije", objašnjava nutricionistkinja.

I zato ćete odmah nakon dijete da vratite isti broj kilograma koji ste imali.

Ako ovo nije bilo dovoljno da vas ubedi, trebalo bi da znate i da brze dijete štete zdravlju.

"Kada smanjite količinu kalorija koje unosite, ne unosite dovoljno važnih nutrijenata poput minerala i vitamina. To može da ostavi posledice kako na imunitet, tako i na razne druge stvari. Na primer, nedostatak vitamina D, kalcijuma i fosfora dovodi do slabijih i krtijih kostiju. Zbog nedostatka gvožđa i vitamina B mogu da se jave umor i anemija", upozorava dr Lamber i dodaje da se sve to može sprečiti zdravom ishranom.

Osim toga, zbog brze dijete možete da izgubite mišićnu masu.

"Brojna istraživanja su pokazala da brze dijete koje podrazumevaju unošenje drastično manje kalorija najčešće rezultiraju gubitkom mišićne mase", kaže nutricionistkinja.

I metabolizam postaje sporiji, a to nikako nije ono što želite.

Metabolizam određuje koliko kalorija će telo sagoreti tokom dana, a na to utiču razni faktori poput starosnog doba, pola, gena… Ali, time što brzo skidate višak kilograma možete da usporite metabolizam i dovedete do toga da telo sagoreva manje kalorija dnevno.

"Metabolizam može da bude sporiji zbog gubitka mišićne mease i smanjenja tiroidnog hormona", objašnjava dr Lamber.

Iako bismo svi više voleli brza rešenja, za sve probleme pa i za salo, na kraju je jedini način da zdravo skinete kilograme da to radite - polako.

"Brzo mršavljenje znači brze rezultate, ali to može da ošteti telo, mentalno i fizički. Na kraju ćete, najverovatnije, i vratiti te kilograme", kaže nutricionistkinja i daje nekoliko saveta kako da smršate zdravo.

1. Smanjite unos prerađene hrane i gotovih obroka

Takva hrana najčešće sadrži dosta šećera i nezdravih masti, što sve utiče na nivo šećera u krvi i povećanje apetita.

2. Jedite pametno

Unosite proteine, složene ugljene hidrate i zdrave masti, uz voće i povrće – tako ćete uneti zdrave namirnice, duže ćete biti siti i imaćete više energije.

3. Odmarajte

Nedostatak sna može da poveća nivo hormona grelina (hormon odgovoran za osećaj gladi) i da smanji nivo hormona leptina (hormon odgovoran za osećaj sitosti). Samim tim, zbog nedostatka sna ćete stalno biti gladni.

4. Vežbajte

Trenirajte redovno i probajte različite tipove treninga - trening snage, treninge nižeg i višeg intenziteta…

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.