Zašto je 7 sati sna toliko važno za naš organizam i zdravlje

Izvor: N1 televizija, 28.Dec.2017, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je 7 sati sna toliko važno za naš organizam i zdravlje

Bez vazduha možemo živeti otprilike tri minuta, bez vode tri dana, a bez hrane 21 dan. Između vode i hrane postoji nešto podjednako važno za naš organizam, a to je san.

Bez sna možemo živeti 11 dana, a da se pritom svaki dan povećava rizik od smrti. San je jedna od najvažnijih potreba ljudskog organizma, a često smo ga skloni zanemarivati. Godinama naučnici i lekari ispituju ljudski mozak, a nikada nisu dali tačne informacije o posledicama nedostatka sna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Ipak, jedno dansko istraživanje iz 2013. godine pokušalo je da odgonetne misteriju u vezi sa snom. Ovako funkcionišu stvari: naš mozak se hrani energijom iz krvi, a sve dok se krv pumpa, mozak postaje “teži“. Tokom sna, određeni delovi mozga ne funkcionišu, pa umanjena potrošnja energije smanjuje oticanje živaca. Krv iz mozga se povlači ostavljajući prazan prostor. Taj proces koji se neprestano odvija u našem mozgu čini san najvažnijim za naše zdravlje.

Kada uopšte ne bismo spavali, toksini bi se sakupljali i nakon 200 sati bi nas konačno i ubili. U slučaju ograničenog sna, isti toksini nas ubijaju, ali s vremenom. Nedostatak sna povezuje se s ozbiljnim stanjima i posledicama po zdravlje – povećan rizik od srčanog i moždanog udara, glavobolje, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest...

Zbog toga lekari savetuju da je minimum od sedam sati sna neophodan za normalan rad organizma tokom dana, a ne pet ili šest koliko obično spavamo i dozvoljavamo toksinima da nam se poigravaju sa zdravljem, piše B92.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.