Zašto dolazi do depresije?

Izvor: B92, 25.Mar.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto dolazi do depresije?

Većina nas je u nekom trenutku svog života doživela osećanje duboke tuge. Neki od njenih simptoma su: gubitak apetita, smanjenje energije, nezainteresovanost za seks, nesanica ili preterivanje u spavanju i gubitak koncentracije.

Za 19 miliona Amerikanaca ovi simptomi su dovoljno ozbiljni da bi bili dijagnostikovani kao depresija.

Međutim, zašto dolazi do depresije? Problem ne mora da bude čisto psihološke prirode. Umesto toga, depresija može da bude rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biohemijskih promena u telu koje utiče na funkcionisanje hormona. Dobra vest je da postoje dva jednostavna testa koji mogu da pomognu u pronalaženju uzroka problema.

Test suzbijanja deksametazona (DS) ispituje nivo hormona kortizola, koji može da bude preterano visok kod osoba koje pate od depresije. DS test pomaže lekarima da dizajniraju poseban tretman koji bi mogao da ispravi fiziološki koren bolesti, i vrati pacijenta u normalu kontrolisanjem protoka kortizola.

Test na oslobađajući hormon tirotropin (TRH) meri nivo hormona koji proizvodi štitna žlezda. Tiroidna žlezda se nalazi u vratu i regulisana je od strane hipofize u mozgu, koju reguliše hipotalamus. Hipotalamus, koji se takođe nalazi u mozgu oslobađa TRH. Neki ljudi koji pate od teške depresije imaju nizak nivo funkcionalnosti štitne žlezde. U jednoj studiji u bolnici u Nju Džersiju, uspešnost ovog testa u identifikovanju biohemijskih uzroka depresije je bila 92 odsto.

Kada lekar zna uzrok biohemijski indukovane depresije, rano i uspešno lečenje je moguće. Depresija ne mora da bude trajno stanje koje zahteva doživotne lekove i psihološku pomoć. Postoji šansa da je ona samo jedan od biohemijskih disbalansa u organizmu koje mogu da se leče.

Foto: Mrinnk / www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.