Zaštitite se od trovanja hranom

Izvor: B92, 25.Jun.2011, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitite se od trovanja hranom

Mlečni proizvodi, meso i sladoled leti se brzo kvare, ali ni voće ni povrće nije bezazleno. U toplim danima posebno smo izloženi infekcijama, koje uzrokuju mikroorganizmi.

Bakterije „vrebaju" iz mlečnih proizvoda koji se leti brzo kvare, zatim iz mesa, sladoleda, ali ni voće ni povrće nije bezazleno.

Važno je da znate kako da se zaštitite da ne biste snosili neprijatne posledice.

Hleb

Gotovo da niko i ne pomišlja da bi i hleb >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i peciva mogli da budu izvor bakterija, a oni su njima vrlo izloženi tokom leta, jer prođu kroz nekoliko oznojenih ruku dok stignu do kupca.

Blago ga poprskajte vodom sa svih strana, obrišite, pa stavite u rernu zagrejanu na 100 stepeni i pecite pet minuta.

Meso

Poznato je već da bi leti trebalo izbegavati mleveno meso, ali ako sami pravite roštilj i sami meljete meso za pljeskavice ili ćevapčiće, onda ga dobro usolite jer so sprečava razvoj bakterija u mesu.

Beli i crni luk, ljuta paprika i biber efikasno uništavaju bakterije u hrani. Takođe, poželjno je da dodate začine poput bosiljka, origana, majorana i bibera koji ne samo da daju izvrstan ukus mesu, već imaju snažno antibakterijsko dejstvo.

Sveže voće i povrće

Najpre ga dobro operite, a zatim potopite u rastvor sirćeta i morske soli. Dovoljna je kašičica jednog i drugog sastojka na litar vode, a voće i povrće ostavite oko 15 minuta, pa ih ponovo osperite hladnom vodom.

Što viće sirćeta u salati to manja verovatnoća da ćete se razboleti. Kada dobro operete zelenu salatu pod mlazom hladne vode, potopite je u vodu u koju ste dodali sok od pola limuna i ostavite da stoji bar 15 minuta.

Kolači, torte

Najsigurnije je da tokom leta u poslastičarnicama konzumirate kolače i torte bez šlaga. Najmanje se kvare slatkiši na bazi čokolade, a opasnost ne vrebe ni u sočnim baklavama i ostalim orijentalnim poslasticama jer su sirupi kojima su prelivene prokuvani.

Sladoled

U toplim danima niko ne može da mu odoli, kupujte ga samo u poslastičarnicama gde je veliki promet ili upakovan. I obavezno pre jela proverite rok trajanja.

Mlečni proizvodi

Najbolje da ih kupujete u prodavnicama gde se svakodnevno proverava rok trajanja, a i mleko i proizvodi od njega se čuvaju na adekvatan način, odnosno u rashladnim vitrinama.

Čajevi

Arapi uglavnom piju čaj i to u velikim količinama. Crni čajevi poput ruskog ili gruzijskog, odlični su u borbi protiv bakterija posebno ako dodate limun. Čaj od nane je dobar za jetru zbog svog dezinfekcionog dejstva i ublažava znojenje, dok čajevi od bosiljka, lipe i šumskog voća sadrže tanine koji učestvuju u borbi protiv bakterija.

Antibakterijska svojstva poseduju i kamilica, majčina dušica, hajdučka trava, lavanda, ruzmarin.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaštitite se od trovanja hranom

Izvor: medio.rs, 25.Jun.2011

Mlečni proizvodi, meso i sladoled leti se brzo kvare, ali ni voće ni povrće nije bezazleno. U toplim danima posebno smo izloženi infekcijama, koje uzrokuju mikroorganizmi.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.