Zaštita od sunca može biti opasna?

Izvor: B92, 26.Jun.2012, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita od sunca može biti opasna?

Samo 25 odsto od 800 testiranih preparata sa zaštitnim faktorom efikasno je u odbrani kože od sunčevih zraka, a da nema potencijalno opasne sastojke, pokazalo je nedavno istraživanje.

- Koristite kreme za zaštitu od sunca sa minimalnim faktorom 15, a masimalnim 50.

- Neka na deklaraciji piše da zaštita deluje i na UVA i na UVB sunčevo zračenje.

- Izbegavajte preparate koji sadrže oksibenzon i retinil palminat.

- Birajte losione, a izbegavajte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprejeve, radi boljeg razmazivanja.

- Ne zaboravite da nanesete na telo količinu od oko 30 ml na celo telo i često ponavljajte postupak.

- Sunce razlaže zaštitne sastojke u kremama, pa stručnjaci preporučuju da je nanosite na svaka dva sata, posle plivanja ili pojačanog znojenja.


Kako bi se našle na listi Vodiča za zaštitu od sunca 2012, Grupe za zaštitu životne sredine u Americi, kreme za telo nisu smele da sadrže okibenzon, retinil palmitat (tip vitamina A), niti zaštitni faktor veći od 50.

Međutim, od ispitanih preparata, čak 56 odsto nije ispunjavalo uslove.

Oksibenzon je povezan sa oštećenjima ćekija i hormonalnog disbalansa, a njegova kontinuirana upotreba može dovesti do raka kože, smatraju toksikolozi pomenute grupe.

Američka agencija za hranu i lekove je, međutim, odobrila njegovu upotrebu u širokom spektru krema i losiona, pa čak i za decu stariju od šest godina.

Sporan je i retinil palminat koji takođe uvećava rizik od raka kože, a to je potvrđeno i ispitivanjima na miševima.

Grupa za očuvanje životne sredine preporučuje kupcima da ne uzimaju preparate na kojima je istaknut indeks veći od 50, budući da ljudima daje lažni osećaj sigurnosti.

Naime, reč je o tome da veći broj ne znači i bolju zaštitu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.