Započeto ispitivanje leka protiv radioaktivne kontaminacije

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 18:11

Započeto ispitivanje leka protiv radioaktivne kontaminacije

U SAD je započeto prvo ispitivanje nove vrste pilula protiv otrova "prljave bombe", osmišljene tako da ukloni radioaktivnu kontaminaciju iz ljudskog tela.

Kako prenosi BBC, lek pod nazvom HOPO 14-1 deluje protiv nekoliko materija i supstanci koje se koriste u oružju, uključujući i uranijum, i ukoliko se pokaže efikasnim, mogao bi da zaštiti od potencijalne štete od nuklearnih nesreća ili terorističkih napada.

Dodaje se da će 42 volontera isprobati različite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doze leka, kako bi se proverile eventualne nuspojave. Takođe poznata kao radiološki uređaj za raspršivanje ili RDD, prljava bomba je eksploziv koji je pomešan sa radioaktivnim materijalom tako da kada eksplodira, dolazi do kontaminacije zone eksplozije.

Prljava bomba nije nuklearna bomba, već se klasifikuje kao oružje za masovno uništavanje, a ne za masovno uništenje.

Oblak radijacije od prljave bombe može se raspršiti u roku od nekoliko blokova ili milja od eksplozije, dok se u slučaju nuklearne bombe može proširiti hiljadama kvadratnih kilometara. Izloženost zračenju može oštetiti DNK, tkiva i organe ljudi, što dovodi do bolesti, uključujući rak, a zbog čega bi ovaj lek mogao biti koristan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.