Zagađenje ubija 1,7 miliona dece godišnje

Izvor: B92, 06.Mar.2017, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje ubija 1,7 miliona dece godišnje

Oko 1,7 miliona dece uzrasta do pet godina u svetu godišnje izgubi život zbog zagađenja životne sredine, navedeno je u novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Više od jednog smrtnog slučaja od četiri kada su u pitanju deca mlađa od pet godina pripisuje se ekološkim rizicima kao što su zagađenje vazduha, pasivno pušenje, voda koja nije bezbedna za piće i nedostatak ili neadekvatna higijena, saopštila je SZO.

Najčešći uzroci smrti dece >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzrasta od jednog meseca do pet godina - dijareja, malarija i upala pluća - mogu da se spreče smanjenjem rizika po životnu sredinu i između ostalog, pristupom čistoj vodi.

"Zagađena sredina je smrtonosna, naročito za decu. Njihovi organi koji se razvijaju, imuni sistem i mala tela i disajni putevi čine ih posebno ranjivijim na prljav vazduh i (zagađenu) vodu", rekla je generalna direktorka SZO Margaret Čan.

Kako je navedeno, uz klimatske promene, porast temperature i koncentracije ugljen-dioksida povećan je i broj dece koja imaju astmu. Procenjuje se da između 11 i 14 odsto dece uzrasta oko pet godina ima simptome astme, od čega je skoro polovina slučajeva povezana sa zagađenjem životne sredine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.