Začinima do zdravlja

Izvor: S media, 09.Jan.2011, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Začinima do zdravlja

Dodaci jelima poboljšavaju ukus, ali vam mogu pomoći i da se osećate mnogo bolje

Hladnije vreme nas poziva u potragu za začinima koji greju, daju energiju i jačaju imunitet. Sasušeni cvetovi, razna korenja, kore biljaka, suve semenke voća - začini su cenjeni od davnina u starim kulturama i zbog kulinarskih i zbog lekovitih osobina.

Trik tradicionalne indijske lepote je bila kurkuma nanešena na kožu kao ukras, ali i za sprečavanje pojave bubuljica. A >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na primer, kineski lekari su koristili đumbir oduvek.

Kari

Ako vas bole zglobovi za vreme hladnih dana, pospite malo karija na vegetarijanski omlet. Kari sadrži kurkum koji mu daje intenzivnu boju i sadrži aktivnu komponentu kurkumin. Ako ste ljubitelj karija, biće vam drago da znate da je odličan protiv upala, da je antioksidans, ima antitumorska svojstva i antiamiloidna. Amiloidi su plakovi poput proteina koji se stvaraju u moždanom tkivu, a odgovorni su za bolesti poput Alćajmerove i reumatoidnog artritisa.

Seme komorača i đumbir

Često se koristi da začini jela s mesom, pasuljem ili mahunarkama, a varenje pomaže na dva načina: podstičući proizvodnju želučanih sokova i smirujući nervni sistem, dok reguliše rad mišića creva. Savršen je dodatak povrću, za marinade, poslastice i čaj. Đumbir služi i da se oslobodite mučnina, ublažava artritis, glavobolje, menstrualne grčeve i bol u mišićima.

Savetujte se sa lekarom

Uvek najpre razgovarajte sa svojim lekarom pre lečenja začinima kako bi se izbegle bilo kakve negativne interakcije. Na primer, beli luk i đumbir prirodno poseduju svojstva istanjivanja krvi, pa uoči operacije i oni koji već uzimaju lekove za razređivanje krvi slede dodatne mere opreza. Da biste zadržali vrhunski ukus začina, iskoristite ih u roku od šest meseci. Nije problem da stoje i nešto duže, ako se čuvaju na hladnom i tamnom mestu.

Beli luk

Omiljen začin u italijanskim jelima uz neponovljiv ukus utiče na regulisanje holesterola i snižava krvni pritisak. Prema odboru za nacionalno zdravlje i medicinsko istraživanje, pola do jedan čen belog luka dnevno može smanjiti holesterol za skoro 10 odsto. Uz antibakterijska svojstva beli luk se koristi za lečenje manjih infekcija.

Zvezdasti anis

Ova lekovita začinska zvezda, iako nije direktan rođak anisu, ima sličan slatkast ukus usled sadržaja anetola i zaštitni je znak indijske kuhinje, kao i sastojak tradicionalnih pet začina u prahu u kineskoj kuhinji. Zvezdasti anis se stavlja u čaj kao lek za reumatizam, a semenke se mogu grickati nakon jela da podstaknete varenje.

Kardamon

U kariju, čaju, jelima od pirinča, biljnim čajevima i hlebu, kardamom daje glavni ukus. U Aziji kardamom je već dugo cenjen zbog sposobnosti da poboljša cirkulaciju i opskrbi energijom. Smatra se afrodizijakom na Bliskom istoku. Poboljšava varenje, ublažava astmu, bronhitis, zadah iz usta, pa čak poboljšava i loše raspoloženje.

Karanfilić i kim

Izvrstan uz kuvano voće, slatkasta jela od povrća i čajeve, karanfilić se u Indiji koristi od davnina za bolje varenje. Možete žvakati da ublažite zubobolju, dobar je kod upale grla, proliva i grčeva u želucu.

Cimet

U Indiji i Aziji cimet se koristi kao lekovito bilje već vekovima. Mudrost Istoka u vezi sa upotrebom cimeta potvrdile su mnoge kliničke studije. On smanjuje šećer u krvi. Studije pokazuju poboljšanje insulinske osetljivosti na polifenole cimeta, kao i poboljšanje ukupnog holesterola. Cimet će vas takođe detoksikovati i stimulisati moždane funkcije. Njegova antiseptička svojstva daju sposobnost u borbi protiv infekcija bešike, a ako se uzme u prvih 48 sati, šolja jakog čaja od cimeta, čak samo gutljaj, saseca infekciju bešike u korenu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.