Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2011, 10:58 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Začin kurkuma čuva mozak
Azijski začin kurkuma ne aromatizuje samo jela već, zahvaljujući svojim sastojcima, može i da podstiče funkcionisanje mozga i sprečava pojavu neuroloških oboljenja, pokazali su rezultati istraživanja obavljenog na laboratorijskim životinjama koje je sproveo naučnik Dejv Šubert iz instituta "Salk" u San Dijegu.
Šubert je, izdvojivši više sastojaka kurkume, konstatovao da najmanje jedan od tih sastojaka "kurkumin" ima zaštitno dejstvo na ćelije mozga životinja sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << neurološkim oštećenjima, preneli su francuski mediji.
Ustanovljeno je, na primer, da u Indiji postoji mnogo manji broj osoba obolelih od jednog od oblika demencije - Alchajmerove bolesti nego u drugim zemljama, jer se tamo tokom celog života jede kurkuma.
Šubert smatra da bi "kurkumin" i drugi sastojci kurkume mogli da se koriste u zaštiti mozga od traumatskih oštećenja i udara (šlogova), pa čak i Alchajmera.
"Zamisao je da se ljudima daju derivat 'kurkumina' ili određeni lekovi kako ne bi bili izloženi opasnosti od moždanih udara i kontuzija ili da bi se ublažile njihove posledice", istakao je Šubert.
Nastavak na Vesti-online.com...
Kari je začin ali i lek
Izvor: B92, 18.Mar.2011, 01:50
Kari se u Indiji koristi već hiljadama godina, a ovaj začin je i jedan od najmoćnijih prirodnih lekova...Azijski začin kari ne samo da aromatizuje jela već, zahvaljujući svojim sastojcima, može i da podstiče funkcionisanje mozga i sprečava pojavu neuroloških oboljenja, pokazali su rezultati...