Zaboravljena superhrana

Izvor: Mondo, 18.Feb.2019, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaboravljena" superhrana

Sve te superzdrave bobice (čija imena ne umemo ni da izgovorimo) neopravdano su potisnula pečurke u drugi plan.

Pečurke se "kvalifikuju" za jednu od najpotcenjenijih namirnica. Iako postoji mnogo vrsta, koje se pripremaju na najrazličitije načine, kad bi vas neko pitao da navedete pet zdravih namirnica, pečurke vam verovatno ne bi pale na pamet. A trebalo bi. Evo zašto je dobro jesti pečurke:

Nemaju mnogo kalorija

Postoji dosta vrsta jestivih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pečuraka, a prosečna kalorijska vrednost na 100 grama je tridesetak kalorija. Šampinjoni imaju, recimo, 26 kalorija, vrganj 25… Suve pečurke imaju nešto više - 313 kalorija na sto grama.

Osim toga, imaju do 0,5 odsto masti, dosta vlakana, dva odsto belančevina, i oko 4 odsto ugljenih hidrata. Ostatak, 91 odsto odlazi na vodu.

Studija iz 2017. pokazala je da glad mogu da utole skoro kao i meso, pa ako želite da održite zdravu kilažu ili da smršate, pečurke su odličan izbor, piše Medical Daily.

Ublažavaju zapaljenske procese

Zahvaljujući visokom sadržaju antioskidanata kao što su ergotionein i selen, ublažavaju zapaljenske procese u organizmu. Zato su važne u ishrani osoba koje pate od autoimunih bolesti koje prate upalne procese, kakve su recimo multipla skleroza, reumatoidi artritis ili lupus.

Dobre su za kosti

Jedna porcija kuvanih pečuraka zadovoljava trećinu dnevnih potreba za bakrom, esencijalnim mineralom koji nam je neophodan za zdrave kosti. Osim toga, odličan su biljni izvor vitamina D koji je važan jer omogućava telu da iskoristi kalcijum iz namirnica.

Riznica vitamina i minerala

Pečurke su naročito važne za osobe koje ne jedu mnogo mesa, ili ga ne jedu uopšte. Dobar su izvor gvožđa, selena, bakra, fosfora i kalijuma. Osim toga, imaju i visok sadržaj vitamina B grupe.

I na kraju - usporavaju starenje, zahvaljujući svim tim antioksidantima, vitaminima i mineralima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.