Zaboravite na lekare: Za dobro zdravlje dovoljna je šaka ovih šumskih plodova dnevno

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 20:11

Zaboravite na lekare: Za dobro zdravlje dovoljna je šaka ovih šumskih plodova dnevno

Priroda se sama pobrinula za to da uvek nadohvat ruke imamo "lek" koji nam može pomoći, ili poboljšati zdravstveno stanje.

Trčimo od lekara do lekara, od specijaliste do specijaliste tražeći vezu za primarijusa, načelnika ili doktora na glasu, kupujemo desetine lekova i suplemenata da bismo prevenirali ili izlečili kardiovaskularne bolesti, imunološka oboljenja poput dijabetesa, da bismo ojačali kosti i čitav organizam, da bismo regulisali varenje, da bismo zaustavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili barem usporili starenje, a ono što nam zaista treba nalazi se nadohvat ruke, a to su borovnice.

Evo zbog čega treba jesti borovnice

Ove ukusne modroplave bobice su riznica flavonoida, antioksidanata, vitamina i minerala koji su neophodni za normalno funkcionisanje svih organa, a samim tim i za ukupno zdravstveno stanje svakog od nas.

Istraživanja su pokazala da borovnice sadrže više antioksidanata nego bilo koje drugo voće i povrće. Ove hranljive materije neutrališu slobodne radikale, koji oštećuju ćelije, i time sprečavaju razvoj raznih bolesti, zbog čega svakog dana treba uzeti najmanje jednu porciju svežih borovnica.

Borovnice zbog niskog glikemijskom indeksa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa. I kod šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2, jedna porcija borovnica dnevno donosi značajno poboljšanje rezultata nakon dva mjeseca upornog konzumiranja.

Preventivno konzumiranje ovog voća najbolje efekte pokazuje u spečavanju razvoja srčanih oboljenje, slabljenju kostiju, gubitku vida i nastanku urinarnih infekcija, bilo da se borovnice jedu sveže, u šejku ili slasnoj piti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.