Za tri godine štampani bubreg?

Izvor: Vesti-online.com, 14.Okt.2014, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tri godine "štampani" bubreg?

Ruski naučnici planiraju da već do 2018. godine "odštampaju" ljudski bubreg, koji se može koristiti za transplantaciju!

Bubreg će biti odštampan na prvom ruskom bioprinteru, a prvo se stvara kompjuterski model budućeg organa sa svim njegovim anatomskim karakteristikama tkiva. Zatim se od izvornih ćelija pacijenta dobijaju takozvani sferoidi – konglomerati ćelija. To je "građevinski materijal" za tkivo ili organ.

Bioprinter koji je napravljen u Rusiji ima korak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << štampe od jednog mikrometra. Nijedan inostrani analog nema tako gustu štampu.

To je samo jedan od jedinstvenih ruskih "nou-hau", ističe izvršni direktor laboratorije "3 D Biosprintimg solušns" /3 D Bioprinting solutions/ Jusef Hesuani.

Glavna prednost ruskog bioprintera jeste mogućnost korišćenja svih metoda bioštampe. On omogućava štampanje i ćelijama i sferoidima i biogelom.

Pritom printer sadrži pet "mlaznica". Dve su predviđene za sukcesivno istiskivanje polimernog hidrogela, a ostale za smeštanje u ovaj gel tri različite vrste ćelija, sa njihovim kombinovanjem u različitim varijantama.

Kasnije se odštampana konstrukcija smešta u biorektor koji je ispunjen potrebnim hranljivim materijama. Tu se odvija srastanje ćelija i istovremeno ispiranje biogela koji više nije potreban.

Za razliku od stranih analoga ruska tehnologija omogućava dobijanje skoro idealne sličnosti sa prirodnim organom.

Prvi ruski bioprinter za sada radi u probnom režimu. Međutim, vrlo brzo, u martu 2015. godine predstoji mu "štampanje" funkcionalne štitne žlezde, premda će ona biti mišjih dimenzija.

Već 2018. godine ruski naučnici nameravaju da odštampaju ljudski bubreg koji se može presađivati! Strani stručnjaci smatraju da ovakav napredak nije moguć pre 2030. godine.  Međutim, ruski biomedicinari su veći optimisti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.