Za i protiv eutanazije

Izvor: Mondo, 04.Dec.2012, 03:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za i protiv eutanazije

Većina zapadnoevropskih zemalja podržava potpomognuto samoubistvo (eutanaziju) koje je zakonom dopušteno u samo četiri zemlje u Evropi, pokazuje ispitivanje sprovedeno u 12 država.

U anketi koju je sprovelo Švajcarsko udruženje advokata u medicini (SMLA) tri četvrtine ili više ispitanika odgovorilo je da bi ljudima trebalo omogućiti da odluče kada će i kako umreti.

Između dve trećine i tri četvrtine ispitanika kazalo je da bi moglo zamisliti da zatraži >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pomoć da počini samoubistvo ako bi bolovalo od neizlečive bolesti, teške invalidnosti ili nezaustavljive boli.

"Ovi odgovori ukazuju da u većini evropskih zemalja sadašnji pravni sistem više ne odražava volju velikih delova stanovništva", obrazložilo je SMLA u uvodu.

Te bi rezultate političari trebali da uzmu u obzir pri izradi zakona o tom pitanju, napisalo je udruženje.

U Belgiji, Luksemburgu, Holandiji i Švajcarskoj zakon dopušta potpomognuto samoubistvo.

Nemačka vlada predlaže legalizaciju ako se ta usluga ne plaća, a u Francuskoj se o tom pitanju raspravlja.

I u Nemačkoj i Francuskoj rimokatolička i protestantska crkva protive se ozakonjenju eutanazije i traže bolju palijativnu negu za smrtno obolele da bi im se olakšali bolovi.

Studiju je sprovela švajcarska agencija "Isopablik" u Austriji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Nemačkoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj.

Nemci su najotvoreniji za eutanaziju koju bi ozakonilo njih 87 odsto, a u Grčkoj je potpora najniža, 52 odsto.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.