Vulkan zagađuje kao osrednja država

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2010, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkan zagađuje kao osrednja država

Islandski vulkan izbacuje u atmosferu od 150.000 do 300.000 tona karbon-dioksida dnevno, što je jednako učinku osrednje evropske države, saopštili su stručnjaci.

Pod pretpostavkom da je sastav gasa isti kao tokom prethodne erupcije obližnjeg vulkana, islandski vulkan izbacuje 150.000 tona dnevno, izjavio je naučnik Kolin Mekferson sa britanskog Univerziteta Duram.

Patrik Olar iz pariskog Instituta za globalnu fiziku procenjuje da je maksimalna dnevna količina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izbačenog karbon-dioksida oko 300.000 tona.

Ukoliko bi erupcija trajala godinu dana, islandski vulkan bio bi smešten na 47. do 75. poziciji na listi svetskih emitera CO2.

Vulkan bi bio na listi ispred Austrije, Belorusije, Portugala, Irske, Finske, Bugarske, Švedske, Danske i Švajcarske, ukoliko se poređenje napravi sa podacima iz 2005. godine.

Stručnjaci napominju da islandski vulkan doprinosi globalnim emisijama karbon- dioksida u količini od trećine jednog procenta.

Države su 2005. godine emitovale ukupno 36.000 miliona tona (36 gigatona) ugljen-dioksida.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.