Vojvođani se ne testiraju na HIV

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođani se ne testiraju na HIV

Građani Vojvodine se retko testiraju na HIV zbog čega se pretpostavlja da značajan broj Vojvođana živi sa tim virusom, a da to i ne zna, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri.

Čengeri je na konferenciji za novinare rekao da je u Vojvodini prošle godine testirano 14.324 osoba, odnosno sedam od 1.000 stanovnika, što je među najnižim stopama testiranih u Evropi.

"Ovako niska stopa testiranja ukazuje da značajan broj građana Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << živi sa virusom HIV, a da to ne zna", istakao je Čengeri. Čengeri je naveo da je u 2010. godini u Vojvodini dijagnostikovano 30 novih slučajeva HIV infekcije, što je najviše od početka njene epidemije, a tri puta više od 2000. godine. Kako je precizirao, trechina novodijagnostikovanih HIV infekcija već su bile klinički manifestne i životno su ugrožavale bolesnike.

Čengeri je kazao da je specifičnost Vojvodine činjenica da se HIV infekcija dijagnostikuje u značajnom procentu i kod starijih, pa je tako trećina osoba u momentu postavljanja dijagnoze bila starija od 40 godina, a oko pet odsto stariji od 60. Negativan pokazatelj je i da se u Vojvodini testira manje od 10 odsto trudnica, dok se u razvijenim zemljama na HIV testira više od 90 odsto, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

On je podsetio da postoji mogućnost za prenošenje HIV infekcije sa HIV pozitivne majke na novorođenče i dodao da su u 2008. i 2009. godini u Vojvodini zabeležena tri takva slučaja. Osobe inficirane HIV-om u proseku žive deset godina bez bilo kakvih simptoma i jedini način da se u ovom periodu dijagnostikuje HIV infekcija je testiranje na taj virus.

Terapija HIV infekcije dostupna je svim građanima Vojvodine i u potpunosti je besplatna. Stope testiranja u evropskim zemljama su visoke: u Francuskoj se u 2009. godini testiralo 77 od 1.000 osoba, u Estoniji 59, u Finskoj 36, u Češkoj 33, Slovačkoj 25, a u Bugarskoj i u Sloveniji 18 od 1.000 stanovnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.