Vođenje radijske emisije pomaže obolelima od shizofrenije

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2016, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođenje radijske emisije pomaže obolelima od shizofrenije

Emisija treba da počne za manje od minut. U studiju se čuje džingl. Ovaj radio je kao i svaki drugi, osim što se program emituje iz psihijatrijske bolnice u Moskvi i što voditelji boluju od shizofrenije.

Svake subote desetak ljudi koji se leče ili su se lečili u psihijatrijskim bolnicama okupljaju se u moskovskoj bolnici Aleksejev, nekad poznatoj kao Kaščenko, odakle emituju program koji traje sat vremena.

Pre početka emisije neki puše i razgovaraju, bacajući >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pogled na kazaljku sata jer emisija počinje tačno u 15.00 sati.

"Dobar dan svim slušaocima, kao i svake subote, emitujemo se direktno iz Kaščenka!", najavljuje voditelj Danil.

Tema emsije su "Granice simpatije i saosećanja", podseća, pre nego što prepusti mikrofon drugim pacijentima.

Većina ih je u dobi od 20 do 50 godina, lijepo se izražavaju, ali ne žele otkriti svoje pravo ime.

"Ne pričam svima o svojoj bolesti, premda me nijedan prijatelj koji zna da bolujem od psihičke bolesti nije odbacio", rekao je Mihail Larsov. "Budimo iskreni: ni mi sami ne znamo šta se događa u našoj psihi, kako to onda objasniti drugima", šali se Danil.

Radio kao spas

Daniil i Mihail radili kao radijski novinari pre nego su dospeli na psihijatriju. Poslodavac nije čekao da se izleče nego im je uručio otkaz.

"Radio me spasio", rekao je Larsov. "Tako sam mogao i dalje da se bavim novinarstvom i usavršavam se".

I za Nikolaja Voronovskog, bolničkog pacijenta, radio je bio pojas za spasavanje. "Umesto da gubim vreme i stalno se žalim, radim nešto korisno, što me obogaćuje", rekao je. "Ovde možemo da razmenjujemo iskustva, učimo i socijalizujemo se".

U vreme SSSR-a u bolnici Kaščenko, koja je u svakodnevnom govoru bila sinonim za "ludaru", bili su smešteni brojni disidenti, poput matematičara Aleksandra Jesenjina Volpina i pesnikinje Natalije Gorbanjevske koje je vlast proglasila psihički bolesnima kako bi ih diskreditovala.

Ali danas je ova bolnica jedna od "najcivilizovanijih", tvrdi Larsov. Pacijentima je ponuđeno više aktivnosti, poput pomenute radijske emisije koju sponzoriše rusko dobrotvorno udruženje.

Emisija je podstakla slične projekte u Španiji, rekao je psihijatar Arkadij Šmilovič koji vodi program za ponovno uključivanje u društvo i koji je pokrenuo osnivanje ovog radija.

Odlučili smo da lekari ne treba da učestvuju u našoj emisiji kako bi pacijenti mogli slobodnije da se izraze, rekao je on.

Emisija nipošto ne govori samo o psihijatrijskim temama, ističe Šmilovič. "Govorimo i o ljubavi, deci, odmoru, homoseksualnosti. Govorimo o životu kakav jeste".

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.