Vodič kroz sistematske preglede

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodič kroz sistematske preglede

Retki su oni koji se raduju zdravstenim proverama, poput mamografije ili kolonoskopije.

Ovi saveti će vam pomoći kako da prođete kroz testiranja bez dodatne brige.

CT (kompjuterizovana tomografija) skener

Proverava stanja poput neobičnog bola u abdomenu, neobične rezultate rendgena grudi ili neuredan pregled karlice. CT skener je neinvanzivna procedura koja kombinuje rendgen i sofisticiranu kompjutersku tehnologiju kako bi se dobile složene slike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizma.

Pre testiranja je nekad neohodno da se ne jede, u zavisnosti od toga koji deo tela se snima. Potrebno je da skinete sav nakit, naočare i sve metalno. Obično traje 15 do 30 minuta i nekada zahteva kontrastne materijale - dobićete injekciju ili rastvor koji treba da popijete.

Zubarski pregled

Preporučuje se na svakih 6 meseci. Pre pregleda budite vrlo pažljivi sa pranjem zuba kako ne biste iziritirali desni i stvorili pogrešnu sliku o stanju usne duplje. Uz anesteziju, ne bi trebalo da osetite bilo kakav bol prilikom popravke.

Krvna slika i pritisak

Trebalo bi da se kontrolišu jednom godišnje. Pre vađenja krvi ne bi trebalo da jedete i pijete ništa 12 sati. U obzir dolaze samo voda i crna kafa bez kofeina.

Bitno je i da napomenete koje sve lekove uzimate. Nakon vađenja krvi ne pritiskajte to mesto previše kako se ne bi napravila modrica. Ukoliko nemate normalan krvni pritisak, trebalo bi da razmislite da kupite kućni aparat kako biste ga proveravali što češće.

Stres

Ako osećate nelagodnost u grudima ili imate kratak dah, oba su potencijalni simptomi srčanih bolesti. Ovaj test meri koliko vaše srce trpi napor. 12 sati pre bi trebalo da izbegavate kofein i cigarete. Ponekad je potrebno i da prestanete da pijete lekove.

Elektrode se smeštaju duž grudi i aparat za merenje pritiska na ruku. Vi ćete se kretati na pokretnoj traci dok lekar meri električnu aktovnost srca (EKG).

Pregled mladeža

Preporučuje se jednom godišnje. Pre pregleda skinite lak za nokte kako bi lekar lakše uočio eventualne promene ispod njih. Ako je potrebno da vam se uklone mladeži, koristite antibiotsku kremu i previjajte ranu. Čistite je jednom dnevno vodom ili hidrogen peroskidom.

Očni pregled

Jednom godišnje. Izbegavajte alkohol pre pregleda jer širi krvne sudove. Zakažite ujutru, kada su oči najodmornije.

Ako je potrebno da širite zenice, najbolje je da neko krene sa vama, jer će vam vid biti zamućen neko vreme.

Ginekološki pregled

Jednom godišnje. Potrebno je uraditi Papanikolau test i detaljan pregled karlice. Izbegavajte seksualne odnose dan pre testiranja. Nekada je i ultrazvuk sastavni deo.

Mamografija

Jednom godišnje posle 40-te. Dve nedelje nemojte konzumirati kofein. Ne stavljajte dezodorans ili losion, jer mogu prouzrokovati lažno pozitivan rezultat. Možda ćete osetiti nelagodnost zbog pritiskanja grudi.

Kolonoskopija

Preporučuje se sa 50 godina, a zatim na svakih 10 godina, osim ako nemate istoriju bolesti u porodici. Nedelju dana ranije prestanite da uzimate biljne preparate, gvožđe ili lekove za snižavanje pritiska.

Par dana ranije jedite laganiju hranu. Noć pre pregleda treba da popijete laksativ.

Nakon pregleda ćete se možda osećati pospano, pa se preporučuje da neko pođe sa vama.

Magnetna rezonanca (MRI)

Preporučuje se kada bolujete od određenih bolesti, poput multiple skleroze, ako imate čudne bolove u leđima ili nejasan nalaz mamografa. Spomenite ako imate tetovaže ili bilo kakve implante. Testovi su bezbolni, ali mašina proizvodi zvuke koji mogu biti neugodni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.