Voćem i povrćem do lepšeg tena

Izvor: B92, 11.Mar.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voćem i povrćem do lepšeg tena

Čak i samo nekoliko nedelja jedenja voća i povrća popraviće vam boju kože, objavili su istraživači sa škotskog Unverziteta Sent Endrjuz.

Naučnici su pratili ishranu 35 osoba i otkrili da oni koji jedu "zeleno" imaju lepši ten. Prethodna istraživanja su već ustanovila da takva promena osobu čini privlačnijom.

Drugi naučnici kažu kako ta studija objavljena u medijima možda ne odražava sasvim precizno odnos između unosa hrane i izgleda.

Već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je neko vreme poznato da neki žuti i crveni pigmenti zvani karotenoidi kojih ima u raznom voću i povrću imaju blagotvoran uticaj na kožu. Međutim, još nije jasno koliki je uticaj normalne zdrave prehrane.

Naučnici sa Sent Endrjuza angažovali su 35 studenata, uglavnom belaca, i šest sedmica pratili koliko voća i povrća konzumiraju. Ti dobrovoljci nisu smeli ići u saunu niti nanositi sredstva za samotamnjenje.

Posebnim instrumentom je analizirana boja njihove kože pre, za vreme i nakon testiranja. Rezultat pokazuje da promena u količini konzumiranog voća i povrća može dovesti do razlike u tonu kože: više voća i povrća doprinosi tamnjenju prirodne crvene i žute koloracije kože.

Ranija istraživanja iste grupe naučnika pokazala su vezu između privlačnosti lica i čak i najmanje takve promene u tonu kože.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.