Vitamin D pomaže kod srčanih oboljenja

Izvor: B92, 08.Apr.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitamin D pomaže kod srčanih oboljenja

Britanski naučnici su otkrili da vitamin D može da pomogne osobama sa srčanim oboljenjima.

Kako prenosi BBC, istraživanje je sprovedeno na 163 osobe koje imaju problema sa srčanim oboljenjima.

Grupa ispitanika koristila je suplemente vitamina D, što je povećalo sposobnost srca da pumpa krv kroz celo telo.

Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe. Tako je jedna grupa tokom godine svakodnevno konzumirala tabletu vitamina D od 100 mikrograma, dok je druga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupa dobila placebo. Prosečna starosna dob ispitanika bila je 70 godina.

Istraživanjem je utvrđeno i to da je, kod većine ispitanika, zabeležen niia nivo vitamina D, čak i tokom letnjih meseci.

Kod zdravih osoba koje nemaju problema sa srčanim oboljenjima, pri svakom otkucaju srca bude ispumpano između 60 i 70 odsto krvi koja se nalazi u srcu, dok kod srčanih bolesnika, pri svakom otkucaju bude ispumpana tek jedna četvrtina krvi.

Istraživanje je pokazalo kako je kod srčanih bolesnika, koji su uzimali vitamin D, količina krvi ispumpana pri svakom otkucaju bila veća za 26, odnosno 34 odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vitamin D pomaže kod srčanih oboljenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2016, 08:14

Britanski naučnici su otkrili da vitamin D može da pomogne osobama sa srčanim oboljenjima...Kako prenosi BBC, istraživanje je sprovedeno na 163 osobe koje imaju problema sa srčanim oboljenjima...Grupa ispitanika koristila je suplemente vitamina D, što je povećalo sposobnost srca da pumpa krv kroz...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.