Vitamin D leči depresiju?

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitamin D leči depresiju?

Da li sunce može da izleči depresiju? Ako je verovati novom istraživanju, odgovor je potvrdan, a razlog za to je vitamin D naš organizam stvara nakon izlaganja sunčevim zracima.

Više ranijih istraživanja pokazalo je da vitamin D može da smanji depresivnost kod pacijenata.

„Prvo, primetila sam da su mnogi moji pacijenti koji su patili od depresije imali manjak vitamina D u telu“, kaže Suvar Patak, vođa istraživanja sa Univerziteta u Teksasu".

„Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam im propisala suplemente, ispostavilo se da im se raspoloženje značajno popravio“.

Zatim je dr Patak zamolila učesnike da popune upitnike o simptomima depresije i uzimaju vitamin D2 jednom sedmično tokom osam nedelja. Kada su pacijenti ponovo podvrgnuti ispitivanju posle 12 nedelja, simptomi kod većine njih više nisu bili tako ozbiljni.

Kako se vitamin D bori protiv depresije?

„Taj vitamin je važan za određene delove mozga zadužene za ponašanje i osećanja – poput amigdale i hipokampusa, pa kada je njegov nivo u organizmu nizak, ne može da funkcioniše kako bi trebalo“, kaže ona.

„Vitamin D zadužen je za otpuštanje određenih neurotransmitera poput dopamina, serotonina i epinefrina – istih onih na koje treba da deluju i antidepresivi“.

U planu je da se uskoro sprovede studija većeg obima, ali za sada se ne može pouzdano tvrditi da vitamin D leči depresiju, kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.