Visok pritisak zbog posla

Izvor: B92, 05.Mar.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visok pritisak zbog posla

Četrdesetogodišnjak, zaposlen u uspešnoj kompaniji, često je imao isti problem: dok je na poslu krvni pritisak mu je visok, a kako dođe vikend ili odmor, vrednosti pritiska su normalne. Primetio je i da mu u samo jednom danu pritisak varira: od buđenja i tokom boravka na poslu krvni pritisak je visok, kako dođe kući – opet je u granicama normale.

Docent dr Vesna Stojanov, kardiolog i načelnik Centra za hipertenziju Kliničkog centra Srbije kaže kako nije reč ni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o kakvom fenomenu, već su savremeno doba, brzi ritam života i stres, izdvojili u kardiologiji posebnu grupu poremećaja krvnog pritiska.

– To je takozvana radno zavisna hipertenzija, naročito prisutna kod muškaraca, u čak 62 procenta. Imamo sve više pacijenata sa ovom dijagnozom i to različitih godina i oba pola. Nema razlike da li je pacijent običan radnik ili menadžer. Dijagnoza radno zavisne hipertenzije se postavlja pomoću takozvanog ambulatornog monitoringa, specijalnog aparata, koji prati vrednosti krvnog pritiska tokom 24 časa, gde dobijamo upravo taj nalaz: povišene vrednosti pritiska na radnom mestu u popodnevnim satima, a u večernjim pritisak pada – objašnjava za „Politiku” doktorka Stojanov.

Ona dodaje da do skoka krvnog pritiska, koji ume da bude vrlo visok, najčešće dolazi kada se takva osoba sprema na posao, kada kreće ili kada započinje poslovni sastanak, a kako se primiče kraj radnog vremena vrednosti pritiska ulaze u normalu. Uz stres, prisutni su često i ostali faktori za skok pritiska: pušenje, mnogo kafa, masna i slana hrana, višak kilograma" Doktorka Stojanov podseća da se sve vrednosti izmerenog krvnog pritiska koje su iznad 140 sa 90 milimetara živinog stuba smatraju visokim pritiskom i rizik su za infarkt, moždani udar i druge bolesti i oštećenja organa.

– Glavobolja, uznemirenost, ubrzani rad srca, crvenilo lica, osećaj pritiska u grudima su tegobe zbog kojih pacijent treba da se obrati svom lekaru da bi mu se uradio monitoring krvnog pritiska. To nije holter aparat, koji meri EKG, već uređaj koji prati krvni pritisak dan i noć. Na posao, naravno, neme potrebe nositi aparat za merenje pritiska, ali kada se ovakve tegobe osete, mora se reagovati. U svakom kolektivu imamo emotivnije i osetljivije ljude, one koji su flegmatici i one koji su odgovorni, savesni i sve žele da urade do perfekcije.

Ovi poslednji su najugroženiji – pojašnjava dr Vesna Stojanov. Terapija ovih pacijenata na prvom mestu podrazumeva neki od lekova za smirenje, a zatim se za pritisak daju medikamenti koji nemaju dejstvo od 24, već samo od 12 sati. Ovi pacijenti, po rečima naše sagovornice, moraju da budu pod lekarskom kontrolom, jer se često dešava da vremenom steknu hroničnu hipertenziju što zahteva ozbiljno lečenje. Dr Nada Macura, pi-ar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd za „Politiku” kaže da gotovo nema dana kada lekari Hitne pomoći ne ukazuju pomoć na radnom mestu.

– Na sreću, nema velikog broja infarkta na radnom mestu, ali iz firmi nas često zovu zato što je nekome od kolega pozlilo, ima glavobolju, vrtoglavicu ili nesvesticu... Najčešće takva osoba radi pod stresom, ili je loše spavala, premorila se. To su potencijalno opasne situacije i najbolje je da kolege odmah pozovu Hitnu pomoć. Naše ekipe u tom slučaju ne daju savete, već odlaze na teren, jer se to smatra akutnim stanjem – kaže dr Nada Macura.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.