Više dece - veći rizik za gojenje

Izvor: B92, 12.Feb.2012, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više dece - veći rizik za gojenje

Majke više dece, ali i njihovi sinovi, imaju veće šanse da budu gojazni, pokazala je najnovija studija.

Istraživači sa Univerziteta Sinsinati proučavali su uticaj više porođaja na mame miševe i njihove potomke. Poredili su jednu grupu mišica koje su se kotile četiri puta sa drugom grupom onih koje su imale samo jedan okot.

Prve su imale čak 45 odsto veću telesnu masu. Majke više potomaka imale su i viši nivo glukoze nakon jela, kao i zapaljenja u više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telesnih tkiva, što su sve predznaci srčanih oboljenja, dijabetesa i raka.

Takođe, njihovi muški potomci bili su 40 odsto teži od onih čije su majke okotile samo njih, iako su jeli iste količine hrane.

Rezultati potkrepljuju ideju da višestruke trunoće dovode do metaboličkog stresa kod žena i da mogu biti povezane sa gojaznošću kod njihovih sinova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.