Virus iz pileta leči rak?

Izvor: Mondo, 30.Mar.2013, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus iz pileta leči rak?

Grupa hrvatskih istraživača tvrdi da je izolovala virus koji veoma snažno razara tumorske ćelije i može da postane vakcina ili lek protiv ljudskih tumora.

Istraživanje predvodi prof. Hrvoje Mazija s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je 1999. iz pluća uginulih pilića izolovao novi virus, za koji se u daljnjim eksperimentima pokazalo da deluje na tumorske ćelije, piše zagrebački dnevnik "24 sata".

Prof. Maziji su se u radu pridružila još trojica kolega >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i zajedno su došli do otkrića na miševima koje, kako tvrde, u potpunosti može da promeni pristup u lečenju ljudskih tumora i spasi nebrojene živote. U ovom trenutku, kažu, trebalo bi im samo dve sedmice da razviju vakcina protiv tumora.

Novootkriveni virus je nazvan ZG1999HDS - ZG kao Zagreb gde je izolovan, 1999 kao godina kad je izolovan i HDS kao prva slova imena dr Mazije i njegovih saradnika - Hrvoje, Dinko i Siniša.

Virus je sada patentiran i zaštićen, a pripada soju Njukasl (Newcastle - NDV) koji napada domaću živinu i pernatu divljač i među njima pravi pomor. Prelazi i na čoveka, ali jedina posledica u tom slučaju može biti blaga prehlada.

Soj Njukasl poznati je od ranije, ali virus koji su otkrili hrvatski naučnici nikad pre nije viđen i kad su ga ubrizgali miševima koji su imali tumore debelog creva i dojke ostali su iznenađeni rezultatima jer je za samo 72 sata uništio sve tumorske ćelije.

Sledeće godine naučni tim je modifikovao virus, prilagođavajući ga tako da bude što efikasniji. Uopšteno, on deluje na sve tumorske ćelije, s manjim ili većim učinkom. Njime će, kako kažu, moći da se leče i melanomi, tumori glave i vrata, tumori prostate i brojne druge maligne bolesti.

Normalne, zdrave ćelije virus gotovo uopšte ne oštećuje, a napada isključivo tumorske, koje poznaje po njihovim receptorima, objasnio je prof. Mazija i dodao da je veoma dobro to što virus i konvencionalne terapije, poput zračenja i hemoterapije, imaju sinergijski učinak s virusom, odnosno pojačavaju njihovo delovanje u međusobnoj kombinaciji.

U slučaju virusa ZG1999HDS, kao i u sličnim slučajevima, bilo bi potrebno pet godina kliničkih istraživanja da uđu u redovnu kliničku praksu, tvrde istraživači.

Velika želja ovog naučnog tima je da krajnji proizvod, vakcina ili lekovi protiv raka, jednog dana izađu upravo iz Hrvatske, ali da će biti prisiljeni da svoj patent prodaju nekom inostranom centru za klinička istraživanja, ako nadležni nastave da i dalje "okreću glavu" od ovog otkrića, koje može da se pokaže kao revolucionarno.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.