Virus Zapadnog Nila: Koji su simptomi i kako se prenosi

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 17:55

Virus Zapadnog Nila: Koji su simptomi i kako se prenosi

Virus Zapadnog Nila je virusna infektivna bolest, koja pripada grupi zoonoza, te se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca.

Virus Zapadnog Nila izolovan je u Ugandi prvi put, i to sada već davne 1937. godine. Sa kontinenta Afrike proširio se na Bliski istok, Aziju, Australiju, nakon čega je prešao i na Evropu, posebno na područje Mediterana.

Primarni izvor zaraze od Zapadnog Nila su ptice – svrake, vrane, gavrani i čavke.

S obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to da kod ptica simptomi bolesti ne postoje, bitno je nagalsiti da su komarci, koji se hrane krvlju zaraženih ptica, zapravo nosioci infekcije.

Klimatske promene, intenzivan međunarodni saobraćaj, širenje vektora na nova geografska područja, češće izlaganje ljudi divljim životinjama i insektima, razlozi su za širenje bolesti u nastajanju, a među njima je i groznica Zapadnog Nila.

Suzbijanje komaraca i dezinsekcija najbolji su način prevencije ove bolesti.

Inkubacioni period virusa Zapadnog Nila može dosta da varira i kreće se od 2-14 dana.

Oko 90 odsto svih infekcija virusom Zapadnog Nila prolazi asimptomatski. Kod manjeg procenta bolesnika, oko 10 odsto, mogu da se jave teži ili teški oblici oboljenja: glavobolja, groznica, kožni osip sa crvenilom, znojenje, slabost organizma, bolovi u zglobovima.

Početna faza infekcije, iliti simptomi, slični su simptomima gripa i uglavnom spontano prolaze za 7 dana.

Retko kad se javljaju i gastrointestinalni poremećaji, praćeni mučninom i povraćanjem.

Kod malog broja osoba (oko 1 odsto) inficiranih virusom Zapadnog Nila oboljenje se komplikuje neurološkim poremećajima, kao što je encefalitis, meningoencefalitis ili meningitis.

Tada u kliničkoj slici, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorjentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize.

Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.

Lekari dijagnostikuju infekciju virusom Zapadnog Nila na osnovu:

Znaka i simptoma.

Istorije mogućeg izlaganja komarcima koji mogu da prenesu virus Zapadnog Nila.

Laboratorijskog ispitivanje krvi ili kičmene tečnosti.

Vaš lekar može naručiti, postoje testovi za traženje infekcije virusom Zapadnog Nila.

Bolest se prenosi krvlju, ubodom, insekt sisajući krv prenosi zarazu u krv domaćina, to jest čoveka.

Nakon nekoliko dana, najviše 14, javljaju se simptomi bolesti koji se ispoljavaju kao povišena temperatura, glavobolja, mučnina, slabost, malaksalost i retko povraćanje.

U slučaju virusa Zapadnog Nila, smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Kako jeinfekcija izazvana virusom, za lečenje groznice Zapdanog Nila ne postoji specifična terapija. Kod težih slučajeva i osoba sususpektnih na zarazu VZN, lečenje se sprovodi na odeljenjima intenzivne nege, uz obilnu primenu, infuzija tečnosti i hrane, regulisanje disanja (prema potrebi i respiratorom) i stabilizaciju funkcija kardiovaskularnog sistema.

U cilju sprečavanja komplikacija i sekundarne infekcije (upala pluća, mokraćnih kanala itd) u lečenju se primenjuje odgovarajuća simptomatska terapija, antibioticima, kardiotonicima, antiedematoznim lekovima, antiepilepticima i drugim lekovima.

Mogu oboleti svi uzrasti, a najugroženiji su starije osobe, hronični bolesnici.

Bitno je upamtiti da:

Antibiotici ne leče viruse. Odmor, dovoljno tečnosti i lekovi protiv bolova bez recepta mogu ublažiti neke simptome.

U teškim slučajevima, pacijenti često moraju da budu hospitalizovani. Zato, da bi dobili pomoćno lečenje, kao što su intravenske tečnosti, lekovi protiv bolova i medicinska nega.

Simptomi virusa Zapadnog Nila kod dece slični su simptomima koje imaju odrasli. Dakle, temperatura, glavobolja, bolovima u mišićima i zglobovima, umor, blagi prolaznim osip i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova) mogu da se java i kod dece. .

Dijagnoza oboljenja labaratorijski se potvrđuje na osnovu prisustva IgM antitela na virus Zapadnog Nila u serumu i cerebrospinalnoj tečnosti.

Likvor (cerebrospinalna tečnost, moždano-moždinska tečnost) je bistra tečnost koja ispunjava subarahnoidalni prostor mozga i kičmene moždine, moždane komore i cisterne.

Likvor okružuje mozak i kičmenu moždinu sa svih strana u vidu ”jastuka” i pruža im zaštitu u njihovom koštanom oklopu.

Ovaj virus prenose ženke, tačnije ženke komaraca. One se hrane krvlju, a mužjaci voćnim sokovima. Komarce, naime, privlače isparenja iz naše kože, a ta isparenja i znoj sadrže preko tri stotine različitih komponenti. Komarac nađe žrtvu na osnovu koncentracije ugljen-dioksida, i na osnovu toga prilazi žrtvi, a onda posle toga bira mesto za ubod.

Bolest se ne prenosi sa čoveka na čoveka, vazdušno, hranom, a ni seksualnim putem. Međutim, može se preneti transfuzijom krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem.

Groznica Zapadnog Nila se u većini slučajeva završava potpunim oporavkom, posle nekoliko nedelja i meseci. Protiv nje ne postoji specifična terapija, niti vakcina.

Pravu preventivu predstvalja uništavanje komaraca.

Od maja meseca pa do septembra kada su komarci najaktivniji potrebno je preduzeti sledeće mere predostrožnosti:

Ako se nalazite napolju od sumraka do zore kada su komarci najaktivniji ili ako se u toku dana nalazite na području gde ima korova, visoke trave i žbunja, treba obući duge pantalone, široke košulje dugih rukava i čarape i razmotriti upotrebu sredstava za odbijanje insekata.

Koristite sredstva za odbijanje komaraca u skladu sa uputstvima proizvođača.

Nikada ne stavljajte sredstva za odbijanje insekata na posekotine, rane ili iritiranu kožu.

Vitamin B, ultrasonične naprave i tamjan nisu se pokazali delotvornim protiv ujeda komaraca.

izbegavajte šume, boravak kraj bara, jezera,

na prozore postaviti zaštitne mreže,

boravak u klimatizovanim prostorijama, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen,

upotreba električnih aparata koji ispuštaju sredstvoza uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru,

ne držite vodu u tacnama za saksije, kantama, buradima i limenkama u dvorištu ili na terasama jer je ustajala voda idealna za razmnožavanje komaraca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.